Un fost ministru britanic a afirmat că președintele rus Vladimir Putin s-ar afla în spatele dezinformării care a dus la violențele din Southport, în urma căruia trei copii și-au pierdut viața.
Rusia și China, responsabile de violențele din Southport?
Stephen McPartland, fost ministru britanic al Securității, a sugerat că Rusia ar putea fi în spatele unei campanii de dezinformare pe rețelele de socializare care a dus marți seară la violențele din Southport.
Declarația sa vine în contextul în care surse din Ministerul de Interne au declarat pentru The Independent că se desfășoară o anchetă privind originea postărilor de pe rețelele de socializare care au alimentat violențele din oraș.
Surse de securitate au indicat că atât China, cât și Rusia dispun de rețele mari care organizează campanii de dezinformare menite să încurajeze violența în Regatul Unit și în alte democrații occidentale.
Revolta a izbucnit în timpul unei ceremonii de comemorare a victimelor unui atac cu cuțitul în care au fost uciși trei copii. Alți cinci copii și doi adulți se află în stare critică.
Violențele au început în fața unei moschei din comitatul Merseyside, unde au fost aruncate sticle și pietre, iar o mașină a poliției a fost incendiată.
Revolta a fost atribuită unor informații eronate apărute pe rețelele de socializare, care sugerau că suspectul de 17 ani, acuzat de atacul într-un club de dans pentru copii, ar fi fost musulman.
Stephen McPartland dă vina pe Vladimir Putin și regimul de la Moscova
McPartland a aruncat vina pe Moscova și pe regimul lui Vladimir Putin.
Înainte de alegeri, el a efectuat o revizuire a securității cibernetice și a nivelului de pregătire, pe care guvernul lui Rishi Sunak a fost de acord să o implementeze, dar care a fost lăsată în așteptare din cauza alegerilor.
„Dezinformarea menită să submineze democrația este o parte importantă a strategiei rusești și chiar în luna mai guvernul britanic a expulzat un atașat rus al Apărării și a acuzat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) de atacuri cibernetice sistemice răuvoitoare menite să submineze democrația.
Evenimentele tragice din Southport sunt puse în aplicare de state ostile pentru a stârni ura și divizarea, în loc să lase comunitatea să își plângă suferința. Avem nevoie de mult mai multă reziliență cibernetică în întreaga noastră societate și economie pentru a apăra democrația.”, a afirmat McPartland.
Revizuirea efectuată de McPartland a vizat consolidarea capacității Regatului Unit de a face față atacurilor desfășurate prin intermediul rețelelor de socializare, precum și altor riscuri cibernetice, inclusiv întreruperea în masă cauzată de CrowdStrike la începutul acestei luni, care a afectat spitale, căi ferate și avioane.