„Președintele Putin încearcă să denatureze istoria pentru a încerca să-și justifice războiul brutal împotriva Ucrainei, fără provocare”, a spus secretarul de stat al SUA, conform Cope.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a acuzat, sâmbătă, pe președintele rus Vladimir Putin că a efectuat un exercițiu de manipulare istorică pentru a justifica ceea ce el a descris drept războiul „brutal” pe care președintele l-a întreprins împotriva Ucrainei „fără a media provocarea”.
Într-un mesaj emis cu ocazia aniversării victoriei Aliaţilor asupra naziștilor, în cel de-al Doilea Război Mondial, Blinken a cerut comunității internaționale să „reziste în faţa celor care încearcă să manipuleze memoria istorică pentru a-și promova propriile ambiții”.
Acuzații dure împotriva lui Vladimir Putin
„Președintele Putin încearcă să răstoarne istoria pentru a încerca să-și justifice războiul brutal împotriva Ucrainei, fără provocare”, a spus el.
„Cei care studiază trecutul știu că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și poporul curajos al Ucrainei întruchipează spiritul celor care au învins în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei își apără cu curaj țara, democrația și viitorul legitim al Ucrainei într-o Europă integră, liberă și în pace”, a spus el.
„Când comemorăm sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, avem o datorie sacră față de cei căzuți de a spune adevărul despre trecut și de a susține libertatea”, a adăugat el.
Planurile de înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei
Între timp, numărul doi al Departamentului de Stat al SUA, Wendy Sherman, a discutat, sâmbătă aceasta, cu omologii săi din Regatul Unit, Germania, Italia și Franța despre situația asistenței acordate Ucrainei, precum și despre planurile de înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Departamentului de Stat.
În timpul vizitei lui Sherman la Paris, subsecretarul și interlocutorii ei au avut o „conversație amplă despre invazia rusă a Ucrainei și despre importanța de a continua să ofere asistență militară și umanitară milioanelor de oameni care au fost forțați să-și părăsească căminul”.
„Au discutat, de asemenea, despre amenințarea la adresa securității alimentare globale pe care o reprezintă invazia rusă. Participanții au coordonat planuri pentru sancțiuni suplimentare și alte măsuri pentru a trage la răspundere Federația Rusă”, potrivit comunicatului.
Președintele Rusiei face un pas spre război? Reacția Kremlinului
Pe lângă Sherman, la întâlnire au participat vicecancelarul Regatului Unit, James Cleverly, secretarul de stat al Ministerului de Externe german, Andreas Michaelis, secretarul general al Ministerului de Externe al Italiei, Ettore Francesco Secui, și secretarul Ministerului Afacerilor Externe al Franței, Francois Delattre, a spun mulți oficiali occidentali și ucraineni. Ar putea profita de parada patriotică din 9 mai pentru a mai face un pas în război. „Prostii”, răspunde Kremlinul.
Zvonul ia amploare de câteva zile, alimentat în principal de surse occidentale și ucrainene.
Confruntat cu avansul slab al trupelor ruse în Ucraina, Vladimir Putin este pe cale să decrete mobilizarea generală pe 9 mai, data paradei militare anuale de la Moscova care sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste. În consecință, președintele ar putea declara oficial război Kievului, luptele fiind calificate până acum drept „operațiune militară specială” de către guvernul rus.
„Nu este adevărat, e o prostie”, a ajuns să nege, pe 4 mai, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Ria Novosti, agenția oficială rusă. El a mai clarificat că nu există nicio șansă ca Rusia să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai. Comisia de Apărare din Parlamentul Rusiei a negat și ea această informație. Vicepreședintele acesteia (și fost militar) Iuri Șvitkin a subliniat că „nu au existat motive pentru o mobilizare generală pentru moment”.
„În opinia lui, scopul acestor zvonuri este să semene panică în rândul populației”, scrie cotidianul guvernamental „Rossiiskaia Gazeta”. Un alt oficial al comisiei, colonelul Andrei Krasov, a considerat că „scenariul acestui zvon a fost scris de cealaltă parte a oceanului”. Este o „provocare din partea forțelor întunecate care profită de cea mai mică ocazie pentru a mânji Rusia și a semăna discordie”, a continuat el, citat de același cotidian.
Zvonurile privind o declarație de război împotriva Ucrainei
Mass-media rusă de opoziție Meduza, stabilită în Letonia, a vrut să urmărească originea acestui zvon. Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, pare să fi fost primul care a menționat această posibilitate, pe 28 aprilie, pe undele LBC. Un „scenariu posibil”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Ucrainean al Apărării două zile mai târziu.
Pe 1 mai, consilierul de presă al președinției ucrainene Oleksii Arestovici a afirmat că o mobilizare generală „ar fi începutul sfârșitului pentru regimul Putin”. „Rusia se pregătește pentru asta”, a confirmat a doua zi șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov. În cele din urmă, pe 3 mai, pe baza declarațiilor mai multor înalți oficiali americani, postul CNN a declarat că „președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei începând cu 9 mai, ceea ce ar face posibilă mobilizarea completă a forțelor de rezervă ruse pentru a încerca să cucerească estul și sudul Ucrainei”.
Mai mulți experți militari occidentali au abundat și ei în această direcție. Ei explică că o declarație de război în bună și cuvenită formă ar face posibilă folosirea întregii puteri de lovitură a armatei ruse și declararea mobilizării generale. Ar fi atunci „război total” împotriva Ucrainei, dar și împotriva Alianței Atlantice, o dezvoltare care ar fi fantezia multor generali din Rusia, nemulțumiți de turnura luată de „operațiunea specială”.
Există indicii că Rusia se pregătește pentru o mobilizare generală?
Pe undele Current Time , un post de televiziune rus cu sediul la Praga, Ruslan Leviev, care conduce grupul independent de investigații Conflict Intelligence Team, a explicat că nu există indicii în acest moment că Rusia se pregătește pentru o mobilizare generală. De asemenea, nu o consideră realistă, având în vedere capacitățile armatei ruse.
Ruslan Leviev nu exclude totuși o „mobilizare parțială”. Potrivit acestuia, „pot fi chemați rezerviști din regiunile limitrofe Ucrainei, poate fi prelungit termenul de serviciu al celor care urmează să fie demobilizați în mai 2022 sau cei care au fost demobilizați recent pot fi reintegrați în armată”.
„Dacă are loc o astfel de mobilizare parțială, este destul de realist să găsim echipament și uniforme pentru încă 200.000 de oameni. Atunci asta ar schimba serios cursul războiului. Atunci va fi posibil să începem să vorbim despre posibilitatea ca Rusia să preia complet regiunile Donețk și Lugansk”.