Vladimir Putin, vizită într-o țară NATO. Informația a fost confirmată oficial

Vladimir Putin

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan, a confirmat că președintele rus Vladimir Putin urmează să facă o vizită în curând, fără a furniza detalii precise despre data exactă, a relatat AFP duminică seara.

Vladimir Putin, vizită într-o țară NATO

„Faptul că domnul Putin urmează să facă o vizită era cunoscut. Inițial, aceasta ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. Această vizită va oferi oportunitatea de a discuta numeroase chestiuni”, a declarat ministrul la postul public TRT Haber.

Chiar dacă media au sugerat data de 12 februarie, președinția turcă, solicitată de mai multe ori de AFP, a refuzat să confirme sau să ofere o altă dată pentru întâlnirea dintre Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus.

Turcia va fi prima țară membră a NATO pe care o va vizita Putin după începerea conflictului din Ucraina în februarie 2022. Anul trecut, după 20 de luni, Turcia a aprobat intrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică.

„Președinții noștri se întâlnesc cu regularitate”, a subliniat Fidan.

Ultima întâlnire a avut loc în septembrie 2023 la Soci, reședința de vacanță a lui Putin, însă cei doi lideri au menținut contacte frecvente prin telefon.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, Vladimir Putin, președintele Rusiei / SURSA FOTO: Președinția Republicii Turcia

Despre ce vor discuta cei doi lideri

Erdogan a reușit să mențină relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia încă de la începutul conflictului.

Turcia a ajutat în special Moscova să evite sancțiunile occidentale, continuând să desfășoare comerț cu Rusia.

„Se vor discuta multe chestiuni”, a precizat Fidan, menționând energia, situația din Fâșia Gaza și „coridorul cerealelor” din Marea Neagră, care permitea exportul în siguranță al produselor agricole ucrainene și care a fost întrerupt de Moscova în vara lui 2023, după un an.

Siria va fi, de asemenea, pe agenda discuțiilor, a adăugat ministrul turc. Deși au colaborat în multe dosare internaționale, Moscova și Ankara au opinii divergente în privința prezenței combatanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a aliaților lor în nord-estul Siriei.

În 2019, un acord între Moscova și Ankara a pus capăt unei ofensive turcești, cu promisiunea creării unei „zone de securitate” de 30 de kilometri pentru a proteja Turcia de atacurile provenite din teritoriul sirian. Turcia critică Rusia pentru nerespectarea acestor acorduri.