Vladimir Putin vorbește despre războiul nuclear! Anunț de ultim moment de la Kremlin
Așadar, președintele rus a spus luni, 1 august, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și „nu ar trebui să fie niciodată dezlănțuit”.
„Spunem că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că el nu ar trebui să fie niciodată dezlănțuit. Suntem pentru o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității internaționale”, a spus Vladimir Putin într-o scrisoare adresată participanților la o conferință pe non-proliferarea nucleară.
Vladimir Putin vrea să întărească poziţiile Rusiei în Arctica
De asemenea, amintim că Rusia vrea să-şi întărească poziţiile în Arctica, atât pe plan economic cât şi militar, potrivit unei noi doctrine navele ruseşti semnate duminică de Vladimir Putin cu ocazia Zilei Flotei ruse.
Arctica este pe cale să se „transforme într-o regiune de concurenţă internaţională, nu numai din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere militar”, stipulează această doctrină prezentată într-un document de 55 de pagini, semnat cu mare pompă în cadrul unei parade navale la Sankt Petersburg.
Ţinând cont de aceşti factori, Rusia îşi va întări „poziţiile conducătoare în explorarea şi cucerirea Arcticii” şi a zăcămintelor sale minerale şi îşi va asigura „stabilitatea strategică” în zonă întărind potenţialul militar al Flotelor ruse din Nord şi din Pacific, precizează documentul.
În Arctica, Rusia mai doreşte şi „să dezvolte deplin Drumul maritim al Nordului”, numit şi Pasajul nord-est care leagă Europa de Asia de-a lungul coastelor ruseşti, pentru a-l transforma într-o cale „securizată şi competitivă care să funcţineze tot anul”, potrivit doctrinei. Documentul denunţă pe de altă parte voinţa Statelor Unite de „a domina în apele mondiale” şi „apropierea infrastructurilor militare NATO de frontierele ruseşti”, calificând aceste fenomene drept „ameninţări principale” pentru Rusia.
Recent, tonul a urcat între Rusia şi Norvegia în inima Arcticii, în arhipelagul norvegian Svalbard, numit „călcâiul lui Ahile în Arctica”. Din cauza sancţiunilor adoptate în urma invaziei ruse în Ucraina, la jumătatea lui iunie, Norvegia a blocat la graniţă o încărcătură destinată minerilor ruşi din Barentsburg, un orăşel din Svalbard a cărui mină de cărbune este exploatată de o companie rusească.
Această decizie a provocat furia Moscovei, care a cerut ca Oslo să rezolve „cât mai repede” această problemă, agitând ameninţarea cu „măsuri de represalii”. S-a găsit o soluţie la începutul lui iulie.