Preşedintele rus Vladimir Putin a înaintat vineri un proiect legislativ care prevede eliminarea vârstei de pensionare pentru funcţionarii publici, relatează dpa, conform Agerpres. Acest lucru ar permite ca oficiali-cheie şi aliaţi pe care Putin i-a numit să rămână în funcţie pe termen nedefinit, în loc să fie obligaţi să iasă la pensie.
Mulţi membri ai staffului lui Vladimir Putin, pe care îi cunoaşte încă de la începutul carierei sale politice în Sankt Petersburg, deţin acum poziţii importante, dar se apropie de vârsta de pensionare.
Duma de Stat va aproba cel mai probabil legea lui Vladimir Putin
Înlăturând vârsta de pensionare legală, proiectul de lege publicat vineri va face ca acestora să le fie mai uşor să-şi păstreze posturile. Putin a spus că legea este necesară, întrucât aceşti funcţionari publici au o experienţă foarte bogată.
Legea le permitea până acum funcţionarilor publici să lucreze până la vârsta de 65 de ani, cu posibilitatea prelungirii activităţii până la 70 de ani.
Este de aşteptat ca Duma de Stat, care este controlată de Kremlin şi are mulţi parlamentari în vârstă, să aprobe legea.
Legea i-ar permite să-și păstreze consilierii loiali
În calitate de preşedinte, Vladimir Putin (68 de ani) nu are o vârstă de ieşire la pensionare, dar legea i-ar permite să-şi păstreze pe posturi cei mai loiali consilieri.
Anul trecut, Putin a iniţiat un amendament constituţional care îi permite să rămână în funcţie până în 2036, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din 2024 şi 2030.
De asemenea, el a semnat o lege care îi garantează imunitatea pentru orice urmărire penală până la sfârşitul vieţii.
Criticii se plâng de multă vreme de rigiditatea tot mai mare a sistemului politic din Rusia şi de lipsa de perspective pentru o schimbare de conducere sau pentru acceptarea în aparatul de stat a generaţiilor mai tinere, notează dpa.