Vladimir Putin vrea să facă pace. Vestea pe care o aștepta toată Planeta: Noi suntem dispuşi

Vladimir Putin, Rusia

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Președintele Rusiei, Vladmir Putin, cere reluarea negocierilor de pace cu Ucraina. El a contestat legitimitatea lui Volodimir Zelenski.

Anunțul așteptat de toată lumea venit direct de la Kremlin. Ce vrea să facă Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, cu toate că a contestat legitimitatea omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat. În ciuda acestor contestații, Putin pare să fie de acord cu o încetare a focului în Ucraina, menținând frontierele actuale, conform unor surse apropiate Kremlinului.

În replică, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, l-a acuzat pe Putin că încearcă să saboteze „summitul de pace” din Elveția. Aceste acțiuni alimentează tensiunile deja existente între cele două țări.

„Negocierile de pace trebuie reluate, şi nu printr-un ultimatum, ci cu raţiune”, a spus Putin la o conferinţă de presă în capitala Belarusului, Minsk, unde s-a întâlnit cu aliatul său Aleksandr Lukaşenko.

Kievul n-a semnat un acord la presiunile Occidentului

Preşedintele rus a subliniat că relansarea acestor negocieri trebuie să vizeze în mod clar „încheierea unor documente juridic obligatorii” în final. El a reamintit că, inițial, Ucraina fusese de acord cu semnarea unui astfel de document în timpul ultimelor negocieri de pace cu Rusia, care au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul. Cu toate acestea, în cele din urmă, Kievul nu l-a semnat ca urmare a presiunilor exercitate din partea Occidentului.

„Se vorbeşte din nou că trebuie să revenim la negocieri. Să se reia! Dar să se reia plecând nu de la ceea ce doreşte o parte (…), ci de la situaţia actuală de pe teren! Noi suntem dispuşi”, a indicat Putin.

În timpul unei vizite recente în China, el a exprimat disponibilitatea de a iniția negocieri cu Kievul pe baza acordului de pace care nu a fost finalizat în cadrul tratativelor de la Istanbul. A susținut că a fost „păcălit” de către Occident să-și retragă trupele din nordul Ucrainei și de la periferia Kievului în schimbul unei promisiuni că acordul de pace va fi semnat.

Cu toate acestea, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Minsk, Vladimir Putin a contestat legitimitatea omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat pe 20 mai. Zelenski, în toamna anului 2022, a emis un decret care interzice orice negocieri cu actualul lider de la Kremlin.

„Cu cine să negociem? Aceasta nu este o întrebare banală (…) Rusia este conştientă că legitimitatea actualului şef de stat (al Ucrainei) a expirat”, iar Rusia trebuie să fie „sigură pe deplin” că negociază cu o „putere legitimă”, a spus Putin, făcând aluzie la Zelenski.

„Cred că unul din obiectivul conferinţei care a fost anunţată în Elveţia este acela ca membrii comunităţii occidentale, sponsorii actualului regim de la Kiev, să confirme legitimitatea” preşedintelui ucrainean, a afirmat preşedintele rus, referindu-se la conferinţa internaţională ce exclude Rusia şi pe care Elveţia o va găzdui la jumătatea lunii iunie.

Ucraina vrea sprijn internațional la negocierile de pace

Vineri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că presupusa deschidere a liderului de la Kremlin, transmisă prin surse apropiate lui, de a accepta o încetare a focului de-a lungul liniei de front curente, ar fi fost intenționată pentru a sabota conferința din Elveția.

„De ce există surse ruseşti care spun dintr-odată presei că Putin este dispus să oprească războiul de-a lungul actualelor linii pe câmpul de luptă? Este simplu: Putin încearcă cu disperare să facă să eşueze Summitul de Pace din 15 şi 16 iunie din Elveţia”, a susţinut ministrul ucrainean într-un mesaj postat pe platforma X.

Conferința respectivă găzduită de Elveția a fost organizată la cererea Ucrainei, care își propune să obțină un sprijin internațional amplu pentru „formula de pace” promovată de Kiev.

Această formulă, expusă de Zelenski la finalul anului 2022, implică retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor internaționale recunoscute ale Ucrainei și înființarea unui tribunal internațional pentru a judeca presupusele crime de război rusești. Aceste solicitări au fost respinse în întregime de către Rusia, care insistă că Ucraina trebuie să accepte „noile realități de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Patru surse rusești apropiate discuțiilor din cercul apropiat al lui Putin, au dezvăluit vineri pentru agenția Reuters, sub protecția anonimatului, că liderul de la Kremlin este dispus să pună capăt războiului din Ucraina printr-o încetare a focului negociată, care ar recunoaște liniile actuale ale frontului. Totuși, în același timp, el a subliniat că este pregătit să continue lupta în cazul în care nu se primește un răspuns favorabil din partea Kievului și a Occidentului.