Vladimir Putin vrea să intensifice relațiile cu Belarus. Schimburile comerciale ar putea atinge nivelul de 40 de miliarde de dolari

Sursă: Kremlin.ru

Vladimir Putin s-a aflat recent la Minsk, unde a pledat pentru intensificarea relațiilor dintre Rusia și Belarus. Simultan, Aleksandr Lukaşenko a susținut că ambele ţări sunt deschise negocierilor cu Occidentul.

Vladimir Putin vrea să intensifice relațiile cu Belarus. Schimburile comerciale ar putea atinge nivelul-record de 40 de miliarde de dolari

Totodată, liderul de la Kremlin a susținut că schimburile comerciale dintre Rusia şi Belarus ar putea atinge nivelul-record de 40 de miliarde de dolari în acest an.

„Rusia şi Belarusul sunt deschise dialogului cu alte state, inclusiv cu cele europene”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, conform informațiilor transmise de lemonde.fr

De asemenea, aliatul lui Vladimir Putin a îndemnat Occidentul să „asculte vocea raţiunii” şi să coopereze „mai strâns” cu Rusia în actualul „context dificil”.

Acesta a susținut și că Belarusul şi Rusia reuşesc să identifice soluţii la toate ameninţările, în ciuda unor „limite dure”.

Totuși, cei doi lideri au evitat să facă referiri directe la războiul din Ucraina, deşi analiştii occidentali cred că Putin vrea intensificarea rolului Belarusului în războiul.

Avertismentul lansat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW)

În altă ordine de idei, amintim că există posibilitatea ca armata Rusiei să conducă o nouă ofensivă în Ucraina, probabil împotriva Kievului, în iarna noului an, însă sunt slabe șanse ca acest atac să reușească, conform unei analize realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

În plus, un atac al armatei Rusiei din Belarus nu este iminent în prezent.

Potrivit evaluărilor realizate de către oficialii ucraineni și de către ISW, obiectivele lui Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat, acesta urmărește în continuare să își îndeplinească obiectivele maximaliste în Ucraina, folosind mai multe mecanisme menite să-i oblige pe ucraineni să negocieze și să accepte condițiile impuse de Rusia și probabil să facă concesii preventive favorabile Rusiei. Acest obiectiv fundamental a stat la baza eforturilor militare, politice, economice și diplomatice ale Rusiei în ultimele zece luni în Ucraina.

„Rusia încearcă să forțeze Ucraina în negocieri pentru a genera o pauză strategică care să le permită trupelor ruse timp să se regrupeze și să își recapete forța”, a declarat generalul de brigadă Oleksii Hromov, șeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Ucrainei.

„Rusia încearcă să forțeze temporar Ucraina să accepte să înceteze luptele pentru a aduna resurse reînnoite și a se pregăti pentru viitoarele operațiuni ofensive reînnoite”, a adăugat Valeri Zalujnîi, liderul armatei din Ucraina.