Vladimir Putin „s-a plimbat” cu un bombardier nuclear Tupolev Tu-160M
Joi, președintele rus Vladimir Putin a fost observat îmbarcându-se într-un bombardier strategic modernizat de tip Tupolev Tu-160M.
Aeronava, echipată pentru lansarea armelor nucleare, a decolat într-o direcție necunoscută, avându-l pe Putin la bord în calitate de pasager.
După aproximativ 40 de minute, avionul a aterizat, conform rapoartelor furnizate de agențiile Reuters și EFE.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu a dorit să ofere informații despre traseul zborului, afirmând că acestea sunt considerate „clasificate”.
În costumul său de pilot militar, Putin a pășit la bordul bombardierului denumit „Ilia Muromeț”. Numele aeronavei a fost inspirat de eroii mitologiei ruse. Bombardierul a plecat de pe pista aerodromului din Kazan, cel mai mare oraș al republicii ruse Tatarstan.
Bombardierul rusesc gigant Tupolev Tu-160M este cunoscut și sub numele de „Blackjacks”, conform nomenclaturii NATO. El este o variantă modernă a bombardierului folosit în perioada Războiului Rece.
Se speculează că Uniunea Sovietică ar fi avut de gând să utilizeze acest bombardier în cazul unui conflict nuclear, pentru a lansa arme nucleare cu rază de acțiune extinsă.
Conform Reuters, prin acest zbor demonstrativ, Putin ar fi intenționat să reamintească Occidentului de capacitățile nucleare ale țării sale.
Televiziunea de stat a difuzat imagini cu avionul uriaș decolând de pe pista fabricii din Kazan. Aceasta este responsabilă pentru producția acestui avion supersonic modernizat. Corespondentul Pavel Zarubin l-a descris cu entuziasm ca fiind un eveniment excepțional și „unic”.
Relațiile SUA-Rusia, mai slabe ca oricând în istorie
În contextul tensiunilor dintre Moscova și Occident, generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și de decesul politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi în închisoare, Putin a efectuat acest zbor într-un moment crucial, înaintea anticipatelor alegeri prezidențiale, unde este așteptat să câștige un nou mandat de șase ani.
Diplomați din SUA și Rusia remarcă că nu își pot aminti vreun moment anterior în istorie când relațiile dintre cele două mari puteri nucleare ale lumii să fi fost mai tensionate. Aceștia susțin că nu au fost astfel nici în timpul crizei rachetelor din Cuba din anul 1962.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a menționat că detaliile privind traiectoria de zbor a avionului prezidențial sunt clasificate drept informații militare sensibile. Mai târziu, Kremlinul a comunicat că durata zborului președintelui Putin a fost aproximativ 30 de minute.
„Şeful statului a zburat pe un bombardier-transportator de rachete strategice Tu-160M modernizat.
Aeronava şi-a luat zborul de pe pista uzinei de aviaţie S.P. Gorbunov Kazan, pe care Vladimir Putin o vizitase cu o zi înainte. Zborul a durat aproximativ 30 de minute”, a precizat Kremlinul.
Cu o echipă de patru membri la bord, bombardierul Tu-160M este dotat să transporte fie 12 rachete de croazieră, fie 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune.
De asemenea, acesta poate efectua zboruri continue pe o distanță de 12.000 de kilometri fără a avea nevoie de realimentare.
La vârsta de 71 de ani, Putin a călătorit și cu o variantă anterioară a avionului. S-a întâmplat în timpul unui exercițiu de antrenament din 2005.
În baza unui acord din anul 2018, se prevede că 10 bombardiere nucleare modernizate de tipul Tu-160M urmează să fie furnizate Forțelor Aeriene ruse la un preț de 15 miliarde de ruble (echivalentul a aproximativ 163 milioane de dolari) fiecare.
Livrările sunt planificate să aibă loc între anii 2024 și 2027.