Rusia intenționează să formeze o divizie de submarine cu destinație specială care vor transporta torpile cu capacitate nucleară Poseidon, ca parte a Flotei din Pacific a țării, până la sfârșitul anului 2024 sau în prima jumătate a anului 2025, a anunțat agenția rusă de știri Tass, relatează The Guardian.
Rusia va muta torpilele Poseidon
Rusia a transmis în ianuarie că a produs primul set de torpile Poseidon, la patru ani după ce președintele Vladimir Putin a anunțat acest tip fundamental nou de armă nucleară strategică, confirmând că va avea propria sursă de energie nucleară, potrivit Reuters.
La sfârșitul lunii martie, Rusia a declarat că infrastructura de coastă pentru submarinele care vor transporta torpilele Poseidon va fi finalizată în Peninsula Kamchatka, unde se află baza de submarine cu rachete nucleare balistice a Flotei rusești din Pacific.
„Decizia de a forma o divizie de submarine nucleare cu destinație specială în Kamchatka a fost luată. Vorbim despre decembrie 2024 sau prima jumătate a anului 2025”, a anunțat Tass, citând o sursă neidentificată din domeniul apărării.
Există puține detalii confirmate despre Poseidon în domeniul public, dar analiștii militari spun că este, în esență, o încrucișare între o torpilă și o dronă care poate fi lansată de pe un submarin nuclear.
Rusia își va muta armele nucleare tactice în Belarus
De când a declanșat invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a lansat un șir de amenințări nucleare, generând condamnări și temeri la nivel internațional, dar, cu fiecare nouă amenințare, adversarii Moscovei par să creadă tot mai puțin că președintele rus ar recurge efectiv la o astfel de armă.
Recent, Putin a anunțat planul de a plasa, până în vară, arme nucleare tactice în Belarus, țară care se învecinează cu state membre UE și NATO, notează BusinessInsider.
Armele nucleare tactice (cunoscute și sub numele de arme nucleare pe câmpul de luptă) sunt, în general, destinate utilizării la o scară mai mică, la distanțe mai mici, și sunt mai slabe decât armele nucleare strategice. Acestea fiind spuse, armele nucleare tactice au totuși capacitatea de a distruge și de a ucide zeci de mii de oameni, scrie publicația americană.
Deși NATO a condamnat retorica lui Putin, considerând-o „periculoasă și iresponsabilă”, alianța susține că „nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să o adaptăm pe a noastră”.
Cu alte cuvinte, NATO a semnalat că monitorizează situația, dar nu a făcut niciun pas major ca reacție. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat pentru CBS News că Washington-ul nu a văzut nimic care să indice că Putin ”se pregătește să folosească arme nucleare tactice în Ucraina”.