Eșecul Ucrainei în contraofensiva din vară a redus la tăcere previziunile optimiste ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și ale comandanțiilor săi, conform cărora victoria Kievului e foarte aproape.
Este concluzia unui comentariu semnat de Con Coughin pentru The Telegraph.
Putin își intensifică eforturile de a revendica avantajul militar
În schimb, Ucraina este pe punctul să piardă războiul în urma refuzului aliaților occidentali de a oferi Kievului armamentul necesar pentru a depăși impasul de pe câmpul de luptă.
După cum a remarcat liderul ucrainean într-un interviu recent: „Nu am primit toate armele pe care le-am vrut, nu pot fi mulțumit”.
Lipsa progresului militar, pe lângă izbucnirea ostilităților dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, a adâncit sentimentul de scepticism în rândul unor lideri occidentali cu privire la capacitatea Ucrainei de a domina.
De exemplu, există un sentiment tot mai puternic în cadrul administrației Biden că interesele sale ar fi mai bine servite prin exercitarea presiunii asupra lui Zelenski, făcându-l să cadă la pace, decât în continuarea unei campanii militare pe care are slabe șanse să o câștige.
Între timp, Putin își intensifică eforturile de a revendica avantajul militar, folosind veniturile mari din petrol ale țării pentru a militariza economia rusă, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a producției de arme. Putin a autorizat o creștere cu 170.000 de oameni a armatei ruse. El speră că așa va atinge obiective strategice-cheie, cum ar fi orașul estic Avdiivka, din regiunea Donbas, scena recentelor lupte dintre forțele ruse și ucrainene.
Ideea că, la 21 de luni după ce Rusia a invadat Ucraina, armata rusă va fi capabilă să lanseze o ofensivă părea de neconceput în urmă cu câteva luni, după ce Moscova suferise o serie de eşecuri.
Deși încă pare puțin probabil ca Putin să-și poată îndeplini obiectivul de a cuceri întreaga Ucraină și a instala un regim- marionetă la Kiev, orice confruntare care va duce la păstrarea unor zone semnificative din teritoriul ucrainean, de către Kremlin, va fi salutată ca o victorie.
Provocare semnificativă pentru alianța occidentală
Un astfel de rezultat ar reprezenta o provocare semnificativă pentru alianța occidentală, deoarece capacitatea sa de a rezista agresiunii ruse ar fi pusă sub semnul întrebării după tot sprijinul militar pe care l-a oferit Ucrainei. De asemenea, l-ar încuraja pe Putin în ideea că poate întreprinde alte acte de agresiune pe flancul estic al NATO, în condițiile în care Occidentul nu are nici resursele, nici hotărârea de a rezista obiectivelor expansioniste ale Kremlinului.
Perspectiva ca Rusia să intensifice amenințarea pe care o reprezintă pentru securitatea europeană, în cazul în care Putin va obține doar câștiguri modeste în Ucraina, a determinat un număr de experți militari europeni să pună la îndoială pregătirea NATO pentru a face față unei astfel de provocări.
O conferință de apărare care a avut loc recent la Berlin a prezentat un scenariu apocaliptic în care Europa riscă să aibă aceeași soartă ca Sfântul Imperiu Roman sub Napoleon și să fie „ștearsă” într-un viitor conflict cu Rusia din cauza incapacității NATO de a apăra flancul estic al Europei.
Amenințarea nu este luată în serios
Și totuși, în ciuda amenințării evidente pe care o reprezintă Moscova, liderii occidentali par să nu o ia în serios. Argumentul prezentat în primele faze ale conflictului din Ucraina (o înfrângere grea a Rusiei l-ar descuraja pe Putin de la alte acte de agresiune) a fost înlocuit de oboseala față de acest război și de dorința de a pune capăt ostilităților cu orice preț, chiar dacă va duce la o Rusie și mai puternică.
Nici răspunsul Occidentului la conflict nu a generat o mai bună cooperare în sfera apărării. Comentând impasul din Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a deplâns natura fragmentată a industriei de apărare a Europei.
„Nu suntem capabili să lucrăm atât de bine împreună pe cât ar trebui”, a spus el, avertizând că incapacitatea națiunilor europene de a pune în comun resursele ar putea submina eforturile de a menține aprovizionarea cu muniții către Ucraina.
Se pare că Europa nu se pregătește doar să accepte ideea că Ucraina va pierde războiul, ci pare că nu are nici dorința de a se apăra împotriva viitoarelor acte de agresiune ale Rusiei.