Companiile de construcţii au atras anul trecut 520 mil. euro prin operaţiuni de factoring, adică cea mai mare parte a finanţărilor de acest tip, cu o pondere de 23,82%, în scădere faţă de 2013, potrivit Asociaţiei Române de Factoring (ARF).
Cele mai multe finanţări obţinute prin acest sistem s-au înregistrat în a doua parte a anului, când s-a constatat deblocarea unor proiecte imobiliare private.
Factoringul este o operațiune financiară care are la bază un contract încheiat între o parte (Furnizor) și o altă parte (Factor), în baza căruia Furnizorul cesionează Factorului creanțele rezultate din contracte de vânzare bunuri/prestari servicii, încheiate între Furnizor și partenerii săi (Debitori). Pe baza acestui contract, Factorul va finanța Furnizorul, prin plata în avans a creanțelor cesionate, ocupând-se ulterior, în nume propriu, de administrarea creanțelor cesionate și de colectarea lor.
„Luând în considerare evoluția față de 2013, când construcțiile au reprezentat 32,8% din totalul operațiunilor de factoring intern, ponderea de doar 23,82% de anul trecut vine pe fondul scăderii investițiilor publice şi a marilor proiecte de dezvoltare și infrastructură. În acest context, multe firme din construcţii şi-au redus activitatea şi personalul, au intrat în şomaj tehnic sau chiar insolvenţă, pe acest sector, rata de neporformanţă situându-se la aproximativ 28-30% (conform BNR)”, explică Bogdan Roșu, preşedintele ARF.
După sectorul construcțiilor, o pondere importantă din totalul operațiunilor de factoring a obținut-o domeniul FMCG, urmat de auto&echipamente (11,74%) și agricultură&produse alimentare (10,29%). În 2013 ponderea FMCG în totalul operațiunilor de factoring a fost de 12,3%, în timp ce domeniile auto&echipamente au înregistrat 12,1%, iar sectoarelor agricultură&produse alimentare de 9,4%.
Studiul realizat de ARF are la bază informații furnizate de membrii asociației (Access Financial Services IFN, BCR, Banca Transilvania, BRD, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor si UniCredit Ţiriac Bank), precum şi de la alte instituţii financiare non-membre.