Vocile împotriva vaccinării obligatorii, tot mai puternice în Ungaria

Această atitudine ostilă s-a constatat în special în rândul celor mai tineri şi al celor care locuiesc în reşedinţele de judeţ. În urma apariţiei noului val de pandemie în Europa, relaxările și restricțiile sunt prezente în acelaşi timp pe continentul european. În majoritatea ţărilor membre ale UE autorităţile se gândesc la înăsprirea restricţiilor pentru a scoate populația din apatia vaccinării, însă doar o singură țară şi-a asumat instituirea obligativităţii vaccinării împotriva COVID, conform infostart.hu

Este vorba de Austria. În Ungaria nu se pune problema instituirii vaccinării obligatorii, însă nevaccinaţii se confruntă cu diferite restricţii. Zsombor Kunetz, expert în sănătate publică, a declarat recent că „ţara nu se află în situaţia în care ar putea să scape de vaccinarea obligatorie”. În schimb, se pare că o parte importantă a populaţiei respinge vaccinarea obligatorie. Într-un sondaj de opinie efectuat la mijlocul lunii noiembrie, la solicitarea portalului ungar Napi.hu, 44% dintre respondenţi au respins în unanimitate introducerea vaccinării obligatorii. Potrivit datelor unui alt sondaj, efectuat în luna ianuarie de Institutul de Cercetare şi Sondare a Opiniei Publice „Pulzus ” (Puls), tot la solicitarea portalului amintit, procentul oamenilor care resping vaccinarea obligatorie a crescut deja la 59%.

Introducerea vaccinării obligatorii este susţinută ferm de 41% din populaţie, acest procent fiind de 39% în luna noiembrie, însă conform sondajului de opinie realizat în această lună, alţi 17% ar fi acceptat această obligativitate din cauza menţinerii locurilor de muncă. Conform rezultatului sondajului de opinie din ianuarie, sprijinul pentru vaccinarea obligatorie a fost independent de sexul respondentului, procentul bărbaţilor şi al femeilor care au susţinut, respectiv au respins instituirea obligativităţii vaccinării a fost aproximativ egal. În luna noiembrie, răspunsurile femeilor şi bărbaţilor au fost uşor împărţite: 40% dintre bărbaţi au respins categoric impunerea vaccinării obligatorii, în timp ce în rândul femeilor 48% au fost împotrivă.

Examinând răspunsurile pe grupe de vârstă, tendința din ianuarie este similară cu cea din noiembrie, ceea ce înseamnă că cei mai tineri ar sprijini cel mai puțin obligativitatea vaccinării, în timp ce cei mai în vârstă cred contrariul. Părerile în rândul celor de vârstă mijlocie sunt destul de echilibrate. Doar 27% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani cred că ar trebui introdusă vaccinarea obligatorie, 43% dintre persoanele de vârstă mijlocie ar susține instituirea acestei obligativităţi şi ar fi de acord şi 54% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

În funcţie de şcolarizare, cei cu studii gimnaziale şi liceale sunt în favoarea introducerii vaccinării obligatorii într-un procent de 38%, respectiv 39%, iar în rândul persoanelor cu diplome universitare acest procent este de 52%. De asemenea, aproximativ două treimi din cei cu studii gimnaziale şi liceale resping obligativitatea vaccinării, în cazul celor cu diplome universitare acest procent fiind de 48%. Examinând rezultatele în funcție de locul de reședință al respondenților, a rezultat că locuitorii din Budapesta susţin în cel mai mare procent (54%) introducerea vaccinării obligatorii, acest rezulat fiind similar cu datele sondajului de opinie din noiembrie. Această obligativitate a fost susţinută într-un procent de 35% de locuitorii din reşedinţele de judeţ. 63% dintre locuitorii comunelor, 61% dintre respondenții care locuiesc în alte orașe și 46% dintre locuitorii Budapestei au spus NU vaccinării obligatorii împotriva COVID-19.