Operatorul telecom Vodafone a anuntat ca a achizitionat 70% dintre actiunile Ghana Telecommunications Co. de la guvernul statului Ghana pentru suma de 900 milioane dolari. Achizitia face parte din initiativa Vodafone de a extinde pe pietele din Africa.

Compania Ghana Telecom este estimata la aproximativ 1,3 miliarde dolari. Guvernul din Ghana va detine 30% dintre actiunile companiei. Profitul operatorului telecom s-a ridicat in 2007, inainte de impozitari si amortizari, la 42 milioane de dolari iar vanzarile au atins 290 milioane dolari.

“Ghana este una dintre cele mai atractive piete din Africa, cu o crestere anuala de 55% a numarului de abonati ai telefonia mobile” a declarat CEO Vodafone, Arun Sarin. Reprezentantii companiei britanice au declarat ca vor investi in Ghana Telecom 500 milioane dolari in urmatorii 5 ani.

Vodafone s-a extins pe pietele emergente in ultimii doi ani prin achizitii pe pietele din Turcia si India, dupa ce dezvoltarea lenta din Europa a lovit in increderea investitorilor. La finele anului 2007 Vodafone avea 252 de milioane de utilizatori, dintre care 106 milioane pe pietele in curs de dezvoltare din Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa si Asia.

Vodafone a cumparat 52% din actiunile Hutchison Essar Ltd., cel de-al treilea operator telecom de pe piata din India, 10,7 miliarde de dolari in mai 2007, cat si compania Telsim Mobil Telekomunikasyon Hizmetleri din Turcia, pentru 4,55 miliarde dolari, in 2006.

Sursa: Bloomberg