La rândul lor, reprezentanţii Vodafone şi Liberty Global nu au comentat informaţia.
Discuţiile din cadrul celui de-al doilea operator de telefonie mobilă din lume s-au intensificat în ultimele zile, după ce grupul britanic de telecomunicaţii BT Group a informat că a demarat discuţiile cu grupul spaniol Telefonica cu privire la preluarea operatorului de telefonie mobilă O2 şi, în paralel, a început negocierile cu un alt operator, EE, deţinut de Orange şi Deutsche Telekom.
BT, fostul monopol britanic de telecomunicaţii, este lider pe piaţa britanică de Internet în bandă largă şi, în prezent, lucrează la un plan pentru a reveni pe piaţa de telefonie mobilă în condiţiile în care oferă deja internet în bandă largă, telefonie fixă şi televiziune. Achiziţionarea O2 ar însemna revenirea operatorului sub umbrela BT, după ce această divizie s-a separat de fostul monopol britanic de telecomunicaţii în anul 2001 şi în urmă cu opt ani a fost cumpărat de Telefonica.
Atracţia Vodafone pentru Liberty Global este datorată reţelei de cabluri care poate oferi servicii de internet în bandă largă în Marea Britanie şi în câteva state europene.
O sursă a precizat că Vodafone a negociat, anul acesta, o combinare cu Liberty Global, dar cî nu s-a ajuns la un acord privind valoarea tranzacţiei. O unire între cele două entităţi ar duce la crearea unei lider al serviciilor de telecomunicaţii, cu vânzări anuale de peste 80 miliarde de dolari, dar care va fi atent analizată de către autorităţile de reglementare din ţările unde sunt prezente cele două companii, inclusiv Germania, Marea Britanie şi Olanda.
Anul trecut, Liberty Global a preluat operatorul britanic Virgin Media pentru 15,8 miliarde de dolari şi se pregăteşte să plătească 10 miliarde de euro pentru operatorul olandez Ziggo.
Recent, Vodafone a anunţat că intenţionează să investească 19 miliarde de lire sterline (32 de miliarde de dolari) până în luna martie 2016 pentru modernizarea reţelei, ceea ce va permite companiei să ofere mai multe servicii prin combinarea telefoniei mobile cu Internetul şi televiziunea.
Cheltuielile de capital şi tranzacţiile, în valoare de 18 miliarde de euro pentru preluarea operatorului spaniol de cablu Grupo Corporativo Ono SA şi a celui german Kabel Deutschland Holding AG, au determinat agenţia de rating Moody's Investors Service să coboare ratingul Vodafone de la 'A3' la 'Baa1'.
Pe lângă finalizarea tranzacţiei cu Liberty Global, Vodafone ia în considerare inclusiv achiziţionarea operatorului low-cost TalkTalk.
Luna aceasta, directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a anunţat că firma ar fi dispusă să-şi vândă o parte dintre activele care nu sunt de bază (non-core), precum operaţiunile din Australia, Ungaria şi Cehia, dacă ar primi o ofertă adecvată.
De când este la conducerea Vodafone, Colao a vândut o serie de participaţii la companii pe care grupul nu le controla, inclusiv participaţia la Verizon Communications pentru 130 de miliarde de dolari. În paralel, acesta a demarat o serie de achiziţii pe segmentul telefoniei fixe din Europa în ideea de a permite Vodafone să ofere servicii multiple şi să crească astfel loialitatea clienţilor şi sumele pe care sunt dispuşi să le plătească.
Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă din lume, a raportat al optulea trimestru consecutiv de declin al veniturilor din servicii, în condiţiile în care consumatorii din sudul Europei au redus factura la telefon, transmite Bloomberg. În perioada aprilie-iunie 2014, veniturile grupului Vodafone au scăzut cu 4,4%, până la 10,204 miliarde lire sterline, în timp ce veniturile din servicii, pe bază organică, au scăzut cu 4,2% până la 9,446 miliarde lire sterline.
În România, grupul avea, la data de 30 septembrie 2014, un număr de 8.507.439 de clienţi, dintre care 7.914.267 utilizatori ai serviciilor mobile şi 58.285 utilizatori ai serviciilor de broadband fix.
SURSA: Agerpres