În anul 2000, Vodafone a bătut toate recordurile în materie de tranzacții achiziționând al doilea cel mai mare jucător pe piața telefoniei și internetului din Germania, Mannesmann AG, pentru suma de 183 miliarde dolari.
Acum, Vodafone este implicată în a doua cea mai mare tranzacție din istorie prin vânzarea afacerii de wireless din Statele Unite către Verizon Communications, care va controla 100% din Verizon Wireless dacă tranzacția se va încheia cu succes. A mai existat o mare tranzacție în istorie, între AOL și Time Warner, de 164 miliarde dolari, dar aceasta s-a soldat cu divorțul celor doi giganți.
Astăzi, odată cu reluarea tranzacțiilor pe bursa din Londra, acțiunile Vodafone avansau cu 4,6%, până la 215,75 penny, nivel la care valoarea de piață a Vodafone este de 103,8 miliarde lire sterline (161,4 miliarde dolari). Practic, acțiunile Vodafone se tranzacționează acum cu circa 13% mai sus decât săptămâna trecută înaintea primelor știri despre acordul cu Verizon.
Boardul Verizon încă nu a aprobat termenii tranzacției, a spus o persoană apropiată discuțiilor. Aprobarea tranzacției ar putea fi anunțată cel mai devreme azi.
Pentru Verizon, controlul integral la Verizon Wireless înseamnă acces la un profit operațional de 21,8 miliarde dolari care să-i sprijine rețeau ce se confruntă cu o competiție agresivă din partea Sprint Corp, cumpărată anul acesta de banca japoneză Soft Bank.
Tranzacția va fi structurată aproape egal între cash și acțiuni, cu exitul Verizon din divizia Vodafone din Italia. De asemenea, peste 60 miliarde dolari vor fi finanțați în principal de JP Morgan Chase, Bank of America, Barclays și Morgan Stanley, în proporții egale.
La 130 miliarde de dolari, tranzacția este aproape egală cu valoarea de piață a Verizon. Aceasta îl ajută pe CEO-ul Vodafone Vittorio Colao să dea un suflu nou afacerilor din Europa afectate semnificativ de criza datoriilor suverane din zona euro.

Verizon şi Vodafone încearcă de mai mulţi ani să-şi rezolve parteneriatul, opţiunile variind de la o preluare a societăţii mixte până la o fuziune completă a celor două companii. Verizon, care deţine 55% din acţiunile Verizon Wireless, are ultimul cuvânt atunci când este vorba de plata dividendelor către acţionari. Vânzarea participaţiei la Verizon Wireless ar da Vodafone sprijinul financiar necesar pentru a-şi relansa operaţiunile din Europa, scrie Agerpres.

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, după venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienţi în întreaga lume. Compania are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.

Vodafone România a înregistrat peste 8,138 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în creştere cu 57.064 faţă de trimestrul anterior şi cu 339.943 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.