Vodafone Romania apreciaza, in urma deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii de reducere a tarifelor de interconectare cu 40%, ca modelul de calculatie al costurilor de interconectare impus de ANRC este incorect.

Compania considera ca, pentru a fi eficient si aplicabil, un astfel de model trebuie sa reflecte costurile reale ale operatorilor si sa fie elaborat cu responsabilitate si profesionalism. Reprezentantii operatorului apreciaza ca modelul de calculatie impus de ANRC este incorect, deoarece subestimeaza costurile reale ale operatorului.

“Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de efectele deciziei ANRC si apreciem ca aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de Vodafone, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania”, a spus Liliana Solomon, chief executive officer Vodafone Romania.

Potrivit Vodafone Romania cota de piata prognozata de ANRC pentru anul 2009 include traficul aferent atat utilizatorilor 2G, cat si celor 3G, insa costurile exclud investitiile in 3G, deja efectuate, sau planificate pentru anii urmatori. Compania plateste 35 de milioane dolari pentru utilizarea licentei 3G, la care se adauga costuri de zeci de milioane in dezvoltarea retelei si a serviciilor 3G.

De asemenea costurile de licenta GSM nu sunt alocate conform practicilor europene, ceea ce este in detrimentul operatorilor. Conform modelului ANRC, operatorii ar trebui sa recupereze aceste costuri din cresterea tarifelor de vanzare cu amanuntul.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a comunicat luni operatorilor de telefonie mobila Vodafone si Orange obligatia de a reduce tarifele de interconectare, cu cate 11,3% in patru etape, pana la valoarea de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,13 eurocenti in prezent.

Media europeana a tarifelor de interconectare era in anul 2005 de 12,79 eurocenti pe minut, conform European Electronic Communications Regulation and Markets 2005. De asemenea, in Bulgaria, o piata asemanatoare cu cea romaneasca, inclusiv din punctul de vedere al puterii de cumparare, tarifele de interconectare sunt de 19 eurocenti pe minut.