Vodafone isi continua strategia de extindere a operatiunilor pe pietele emergente prin lansarea unei oferte de 2,5 miliarde de dolari pentru achizitia unei participatii in cadrul Vodacom, cel mai mare operator de telefonie mobila din Africa de Sud.

Vodafone detine deja 50% din Vodacom insa are in plan cumpararea unui pachet de actiuni care sa ii ofere controlul asupra companiei. Compania telecom britanica, cea mai mare din lume in ceea ce priveste veniturile, vrea astfel sa achizitioneaza 15% dintre actiunile Vodacom de la Telekom, cel mai mare operator telecom din Africa de Sud, ce detine un pachet semnificativ de actiuni in cadrul companiei.

Vodafone mizeaza pe afacerile de e pietele emergente si detine in acest moment participatii semnificative in cadrul operatorilor telecom din Ghana, Kenya si Egypt. Prin controlarea Vodacom, grupul britanic isi va extinde operatiunile si in Lesotho, Mozambique, Congo si Tanzania.

In urma cu cateva saptamani Vodafone Group a anuntat o reorganizarea a operatiunilor din regiunea EMAPA (Europa, Orientul Mijlociu, Asia-Pacific si Afiliati) ca urmare a strategiei companiei de a-si intari prezenta in tarile cu o crestere puternica.Astfel, Nick Read, actualul CEO al Vodaone Marea Britanie, va deveni director executiv pentru regiunea Asia-Pacific si Orientul Mijlociu. In aceasta zona Vodafone se va orienta in primul rand spre Australia, China, Egipt, Fiji, India, Noua Zeelanda si Qatar.

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, cu divizii in 26 de tari si retele partenere in alte 40 de tari. La 30 iunie 2008, Vodafone avea 269 milioane de clienti in intreaga lume.

Sursa: Financial Times