Vodafone şi Hutchison negociază fuziunea infrastructurii lor de telecomunicaţii din Irlanda

Vodafone, cel mai mare operator de telefonie din lume, este în negocieri avansate cu rivala Hutchison Whampoa pentru fuziunea infrastructurii lor de telecomunicaţii din Irlanda, a anunţat miercuri publicaţia britanică "Financial Times".

Hutchison Whampoa, cu sediul în Hong Kong, operează trei branduri de telefonie mobilă în Irlanda, şi a ajuns la un acord cu Vodafone pentru crearea unei reţele comune, dar acordul nu a fost încă semnat oficial, susţine "Financial Times".

Fuziunea va crea o structură comună egală care va deţine echipamentul de telecomunicaţii, dar fiecare companie îşi va menţine spectrul independent şi vor concura pe serviciile de retail.

O sursă anonimă a declarat pentru FT că economiile rezultate din această tranzacţie ar putea depăşi 200 milioane de lire sterline în următorii cinci ani.

În mai, Vodafone Plc şi-a revizuit în scădere estimările privind obiectivele pe termen mediu din cauza reducerii cheltuielilor consumatorilor în Europa de Sud-Est, iar autorităţile de reglementare au sporit presiunile asupra celui mai mare operator de telefonie din lume.

Pentru anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie, Vodafone a raportat rezultate în linie cu estimările analiştilor, avansul de pe pieţele emergente, Germania şi Turcia compensând declinul din Spania şi Italia.

La fel ca alte companii importante, şi Vodafone este afectată de măsurile de austeritate adoptate în Europa, unde consumatorii se confruntă cu majorarea taxelor, a inflaţiei şi stoparea creşterii salariilor, ceea ce a determinat reducerea cheltuielilor.

Profitul operaţional în anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie a scăzut cu 1,3%, la 14,5 miliarde de lire sterline (22,9 miliarde de dolari), de la 14,7 miliarde de lire sterline în urmă cu un an. Pentru acest an fiscal compania se aşteaptă la un profit operaţional ajustat de 11,1-11,9 miliarde de lire sterline.

În România, veniturile Vodafone au scăzut, în anul fiscal 2011-2012, încheiat la 31 martie a.c., cu 2,7%, până la 812,1 milioane euro comparativ cu anul fiscal anterior, în timp ce numărul clienţilor a ajuns la 7,94 milioane, în scădere cu 1,25 milioane abonaţi.
Sursa: Agerpres