Voestalpine va lua si Romania in calcul pentru construirea unei noi otelarii in regiune. In urma negocierilor dintre guvernul roman si companie, s-a semnat un Memorandum de Intelegere intre premierul Calin Popescu Tariceanu si Wolfgang Eder, reprezentantul Voestalpine Stahl. Documentul traseaza coordonatele posibilei investitii, precum si responsabilitatile fiecarei parti in ceea ce priveste efectuarea investitie..
Semnarea documentele este un semnal imbucurator, deoarece compania ia si Romania in vizor in vederea alegerii locatiei. Nu trebuie insa sa ne bucure prea tare, deoarece memorandumul nu tine loc de promisiune. Pana acum, Voestalpine mai ia in calcul si alte trei locatii in Bulgaria, Turcia si Ucraina. Fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Bulgaria are asupra Romaniei avantajul costului mic al terenului si al fortei de munca si are dezavantajul lipsei de profesionisti in domeniu. Turcia si Ucraina au dezavantajul ca nu sunt membre UE. Ucraina in particular are avantajul unei forte de munca atat ieftine cat si bine pregatite in domeniu. Memorandumul este insa un pas decisiv, fara de care nici o investitie nu s-ar efectua.
Un exemplu despre cam ce fel de otelarie ar vrea sa construiasca Voestalpine in zona Marii Negre este combinatul din Linz, in Austria. Fabrica are cele mai inalte standarde de protectie a mediului din Europa, este eficienta energetic si are tehnologie de ultima ora. IN regiune, compania ar dori sa faca o otelarie similara la normele de mediu si nivel tehnologic si cu o capacitate instalata de cinci milioane de tone de otel.