„Mi-a luat foarte mult până să-mi dau seama că lucrurile bine făcute cer mult timp. Voiam să devin bogat cât mai repede posibil”. Aşa încep confesiunile unui fost director al unei agenţii de brokeraj din New York, preluate de către o publicaţie străină.
„Dovada că acest sistem funcţiona prost este tocmai faptul că încuraja acest tip de comportament, oferind foarte mulţi bani într-un timp foarte scurt. Fondul problemei este ca viaţa de pe Wall Street este goala. Astfel, cumpărai un Ferrari pentru a umple pentru ceva timp acest gol, apoi înca un Ferrari, apoi o casă mare, iar apoi încă una. Cheltuiai aproape tot ce câştigai şi nu aveai nicio satisfacţie reală”, spune traderul.
Dom Perignon şi vacanţe în Maldive
Un altul, de asemenea trader, însă la Londra, vine cu alte mărturisiri din viaţa pe care o ducea înainte de a începe criza:
„În urmă cu trei ani, când am ajuns la Londra, piaţa era în plin boom, toată lumea câştiga mulţi bani, aveam deal-uri care ne aduceau foarte mulţi bani. Asta însemna de fiecare dată maşini sport, Dom Perignon, vacanţe în Maldive. Aveam un prieten care a pierdut într-o seară 40.000 de lire la black jack. În vara lui 2007 a început să meargă prost, iar din septembrie 2008 totul a devenit catastrofal. Apoi am început să fim criticaţi de toată lumea. Traderii însă nu sunt responsabilii crizei pentru că nu sunt ei cei care au luat deciziile. E ca într-un joc de fotbal: dacă strategia nu e bună, schimbi antrenorul, nu jucătorii”.
Lehman Brothers şi angajaţii
„În ziua în care a căzut Lehman Brothers eram plecat. Am primit un SMS în care eram prevenit că banca intrase în faliment. Apoi mi s-a povestit că liderii le-au spus angajaţilor să plece pentru că nu aveau suficienţi bani să-i plătească. Consilierii noştri ne-au spus să continuăm să venim la muncă în fiecare dimineaţă pentru ca nu cumva cineva să spună că am dezertat. După ce am fost cumpărţi de către Nomura stiam că unii dintre noi aveau să fie daţi afară. Lumea însă spunea: „Este genial că am fost preluaţi de Nomura” dar în acelaşi timp fiecare încerca să-şi găsească în exterior un punct de sprijin”, spune un trader francez angajat la fosta bancă Lehman Brothers.
Sursa: L’Express