Voinea, către investitorii străini: “Cumpăraţi obligaţiuni româneşti!

"Comparativ cu media europeană, datoria publică a României este de trei ori mai mică, iar în ultimii ani nivelul a rămas constant după 2009-2010. Profilul datoriei s-a schimbat considerabil în ultimii cinci ani. Jumătate din obligaţiuni sunt în euro, 30% în dolari, iar 20% în moneda locală. Să cumpăraţi obligaţiuni româneşti", s-a adresat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, investitorilor străini, la Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est, organizat la Palatul Parlamentului.

 Potrivit oficialului, pentru 2014, Guvernul a estimat minim 11 miliarde de euro pentru nevoia de finanţare, mare parte pentru refinanţarea datoriei interne. În context, o parte din obligaţiuni au fost include în indicele JP Morgan, ceea ce înseamnă că au rezultate mult mai bune decât în momentul în care au fost emise.

"Planul pentru 2014 include o limită minimă de 11 miliarde de euro şi una maximă de 14 miliarde de euro", a subliniat Voinea. Acesta a mai spus că 24% din obligaţiunile în lei sunt deţinute de non-rezidenţi, iar 5-7% dintre cumpărători sunt asiatici.

Printre "punctele forte cheie" pe care le are România se află și potențialul solid de creștere, populație tânară, o datorie publică scăzută. "România face parte din aceste politici fiscale, beneficii, acces la fondurile europene și ajutoare de stat. Avem cea mai mare rată de creștere din Europa, iar rata șomajului e cea mai scazută din ultimii trei ani", a mai spus ministrul delegate pentru buget. 

Li Keqiang, premierul Consiliului de stat al R.P. Chineze, a declarat, astăzi, la București că "Europa este un jucător important în lume. De aceea, China a rămas fidelă întregii Europe. Credem că acest lucru duce la dezvoltarea mondială și servește interesul Chinei”.
În acest context, oficialul chinez a subliniat interesul crescut al Chinei pentru țările din regiune pentru mai multe domenii, printre care energie, infrastructură, agricultură. “Europa este cel mai mare partener comercial al Chinei. Însă, schimburile comerciale dintre China și dvs sunt de doar 10%. Asta înseamnă că există potențial. Dezvoltarea Chinei nu va fi una fără cooperare cu celelalte țări”, a mai spus Li Keqiang.