‘Deprecierea leului faţă de euro este una mai degrabă simbolică. Eu am încredere într-un curs stabil şi anul acesta. Bugetul este construit pe un curs de 4,45 lei/euro. Dacă investitorii ar miza pe deprecierea semnificativă a leului, atunci când împrumută statul în lei i-ar cere nişte dobânzi mai mari şi pe termen lung, şi pe termen scurt’, a spus Voinea.
Leul şi-a reluat joi deprecierea în faţa monedei unice europene, Banca Naţională a României anunţând un curs de 4,5290 lei/euro, în creştere cu 3,11 bani (0,69%) faţă de şedinţa anterioară, când euro valora 4,4979 lei/euro.
Cotaţia monedei naţionale de joi este este cea mai slabă începând din 20 iunie 2013, când cursul BNR a fost de 4,5340 lei/euro.
Citiți și:
Cursul ia foc după declaraţiile lui Mugur Isărescu
Aceste evoluţii survin măsurilor luate marți de banca centrală care a decis reducerea dobânzi de politică monetară până la un minim istoric de 3,75% dar şi diminuarea cotei de rezervă minimă obligatorie impusă băncilor.
În acest fel, banca naţională a eliberat lichiditate în piaţă. De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu a anticipat efectele măsurilor luate marți. “În mod normal ar trebui să se ducă (rezervele minime obligatorii în lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu cred că nu o să se întâmple”, a spus, marți, guvernatorul.