Săptămână extrem de dificilă pentru investitorii din pieţele globale de acţiuni, cu scăderi foarte importante, în special pentru acţiunile companiilor financiare, şi cu reveniri spectaculoase.
Piaţa de la Bucureşti a fost cea mai afectată şi de această dată, în comparaţie atåt cu pieţele regionale, cåt şi cu cele consacrate. Printre explicaţiile pentru cădere avem lipsa investitorilor instituţionali care dau stabilitate pieţei şi taie din elanul speculatorilor sau temperează momentele de panică. Scăderile au fost accentuate şi de acţiunile speculatorilor.
S-a remarcat în ultima săptămånă şi piaţa rusă, care a fost suspendată marţi, pentru o oră, din cauza scăderilor importante, şi miercuri, după scurt timp de la deschidere, din acelaşi motiv. De această dată închiderea a ţinut pånă vineri, cånd sesiunea a fost din nou suspendată pentru o oră, de această dată pentru creşterile prea agresive înregistrate; reluarea a ţinut iarăşi puţin, avånd loc o nouă suspendare. Indicele local RTS, după ce a pierdut marţi şi miercuri 17%, înregistra vineri în jurul prånzului o creştere de peste 20%.
Am dat exemplul de mai sus pentru a observa haosul din pieţele de acţiuni, aceste variaţii uluitoare fiind prezente în toate pieţele de acţiuni. Cu o creştere de aproape 9% în şedinţa de vineri în jurul prånzului, piaţa de la Londra marca cea mai bună evoluţie din octombrie 1987.
Revenind la Bucureşti, scăderile din ultima săptămånă au fost uluitoare, dacă avem în vedere nivelul la care se produc şi situaţiile financiare ale emitenţilor afectaţi. În primele patru şedinţe, indicele SIF-urilor pierdea 23%, depăşind chiar scăderea din Rusia. La valoarea de joi, indicele BET FI marca o scădere de aproape 70% de la începutul anului, probabil una din cele mai mari scăderi la nivel mondial.
Acţiuni precum cele ale BRD au pierdut, în primele patru şedinţe, un sfert din capitalizare, fiind voci care afirmau că această scădere este cauzată de expunerea pe care Société Générale o are pe banca de investiţii Lehman Brothers (expunerea este estimată la 479 milioane euro, faţă de 38,3 miliarde cåt este capitalizarea băncii), dar acţiunile franceze au scăzut doar 14% în aceeaşi perioadă.
Vineri, creşterile au fost, în multe cazuri, la nivelele maxime permise de sistemul de tranzacţionare, dar şi în aceste condiţii, indicii bursieri au încheiat săptămåna în scădere.