Dolarul a înregistrat, în această săptămână, o evoluţie marcată de o volatilitate în creştere, cu variaţii zilnice destul de importante şi cu schimbări rapide de trend.

Luni, 22 octombrie, cotaţia euro faţă de dolar a atins un nou maxim istoric, la 1,4348. Motivaţia: în textul declaraţiei oficiale rezultată în urma întâlnirii miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor din ţările G7 nu s-a regăsit nicio menţiune explicită la adresa scăderii dolarului din ultimele luni.

Însă, la numai câteva ore după recordul istoric, cotaţiile din piaţa Forex au luat o altă tendinţă. Investitorii cu poziţii short pe dolar au decis să îşi marcheze profiturile, astfel încât dolarul a recuperat terenul pierdut şi a închis sesiunea în creştere, la 1,4177 faţă de euro.

În acelaşi timp, cotaţia yenului japonez a crescut peste 1% în raport cu euro, la 162,21, datorită creşterii aversiunii faţă de risc a investitorilor. Fenomenul a determinat retragerea din strategiile carry-trades, acesta fiind al doilea motiv principal al creşterii generalizate a dolarului.

A doua zi însă, situaţia s-a schimbat din nou: euro a crescut aproape 1 figură (100 de pips) faţă de dolar, la 1,4260, tocmai din cauza creşterii la loc a apetitului faţă de risc al investitorilor. Nu numai euro a avut de câştigat în faţa dolarului, dar şi principalele monede din strategiile carry-trades, cum ar fi dolarul australian, canadian şi neo-zeelandez.

Miercuri, 24 octombrie, pieţele de capital au înregistrat o scădere destul de importantă, fapt care a dus din nou la reconsiderarea riscului şi la eliminarea parţială a terenului pierdut de dolar.

Din toate acestea rezultă că, în perioada recentă, s-au acumulat tensiuni în piaţă şi, ca urmare, nu recomand deschiderea de poziţii noi până la „liniştirea apelor“.

Sursa: www.wbs.ro