Prima săptămână a lunii septembrie a venit cu o volatilitate foarte mare la Bursa de la Bucureşti. Închiderea perioadei a găsit, însă, bursa în ansamblu tot în scădere faţă de luna august.

În această săptămånă volatilitatea bursei a fost extremă. Am avut atåt schimbări radicale de direcţie, cåt şi mişcări foarte ample ale preţurilor acţiunilor. În primele două zile, sentimentul investitorilor a fost predominant pozitiv, cu o revenire a speranţelor acţionarilor de oprire a scăderii pieţei şi de recuperare graduală a pierderilor, în vreme ce în a doua parte a săptămånii, scăderile au reînceput să se manifeste generalizat, iar lichiditatea s-a redus pånă la noi minime ale acestui an.

Oricåt de mult ar fi urcat unul sau altul dintre titlurile principale ale bursei în şedinţa de marţi, aceste cåştiguri au fost anulate de scăderile consecutive de miercuri, joi şi, mai ales, vineri.

Destul de rar se pot vedea explozii de creştere atåt de puternice, cum au fost cele de luni şi marţi. Şi cu siguranţă că şi mai rar le-am văzut pe parcursul ultimelor 12-14 luni, în care bursa a scăzut cu 40-60% la nivelul indicilor principali. Aşa că, era normal ca după o astfel de extremă, cel puţin temporar, cotaţiile să traverseze o perioadă de pauză pentru consolidare. Cu toate că acum preţurile multor acţiuni sunt la jumătate sau chiar o treime din nivelul pe care îl afişau în iulie 2007, este, totuşi, de înţeles că investitorii au fost reticienţi în a cumpăra la fel de energic după două zile de creşteri atåt de importante.

Mai mult chiar, investitorii pe termen scurt au găsit un moment foarte bun de marcare a profiturilor. Aşa se explică de ce miercuri şi joi ordinele de cumpărare nu au mai fost la fel de multe, de consistente şi de nerăbdătoare ca în şedinţa de marţi sau în cea de luni. Aşa cum am arătat deja, speculatorii care au avut inspiraţia şi curajul să cumpere printre primii în şedinţa de luni sau chiar la deschiderea celei de marţi au fost foarte tentaţi ca pe parcursul şedinţelor următoare să marcheze măcar parţial profiturile.

După o perioadă în care acţiunile erau predominant în scădere, este de înţeles că un speculator care a reuşit un profit de 5%-8% sau poate chiar 10% în ultimele două zile să fie foarte dornic să våndă la primul semn de slăbiciune a pieţei pentru a-şi conserva acest cåştig (poate unul dintre puţinele pe care le-a reuşit în ultimele luni).

Practic, sentimentul investitorilor a trecut de la o extremă la alta. După creşteri cumulate de 12% la nivelul indicelui BET-FI în şedinţele de luni şi marţi, presiunea psihologică negativă care dominase piaţa în precedentele două săptămåni se diminuase simţitor. Văzånd, însă, că semnalele pozitive de inversare de trend venite luni şi, mai ales, marţi au fost invalidate, dezamăgirea investitorilor a revenit la cote probabil şi mai ridicate decåt anterior. Această nouă schimbare negativă de sentiment a fost sprijinită şi de evoluţia nefavorabilă a pieţelor externe de joi, cauzată de indicatorii macroeconomici dezamăgitori din Europa şi SUA, precum şi de discursul pesimist al guvernatorului Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet.

Evoluţia oscilantă a bursei se poate observa foarte uşor în modul în care s-au mişcat Societăţile de Investiţii Financiare (SIF). SIF 2 Moldova a reuşit să se aprecieze 4,4% în sesiunea de luni şi 6,6% în cea de marţi, pe fondul unor volume peste media din acest an, 2,2 milioane lei luni şi aproape 5,5 milioane lei marţi. În următoarele trei şedinţe, însă, semnalele au fost mai mult de vånzare printre investitori.

Scăderea preţului de 3,4% în sesiunea de miercuri, de 2,3% în cea de joi şi de 5,9% în cea de vineri, a făcut ca titlul SIF Moldova să încheie pe minus săptătmåna, la cotaţia de 1,58 lei pe acţiune, faţă de 1,6 lei, ultima cotaţie din săptămåna anterioară. Maximul atins de SIF Moldova a fost la închiderea de marţi, la preţul de 1,78 lei pe acţiune.

Pe ansamblul săptămånii, indicele BET-FI a reuşit o modestă apreciere de 1,85%, ceea ce ne arată că, totuşi, la nivel global lucrurile nu au stat chiar atåt de negativ pe cåt ne lasă impresia ultimele trei şedinţe bursiere. Pentru BET şi BET-C însă s-au consemnat scăderi de aproximativ 2,5%.

124-18618-sus.jpg