Instituţia financiară cu cele mai multe procese legate de clauze abuzive în contractele de credit acuză judecatorii, prin vocea directorului juridic, că au dat hotărâri în procese pierdute de bancă fără a ţine cont de dovezi şi de prevederile legale, ci de interese personale subiective.
"Clienţii judecători cu credite au început, in 2010, aceasta cruciadă impotriva băncii. Zonele în care ne-am simţit în special prejudiciaţi sunt Iaşi, Timişoara, Mehedinţi, Dolj, Bucureşti. Judecători clienţi, presedinţi de tribunale, conducători de curţi de apel au avut procese judecate de colegii lor. A trebuit să-şi rezolve problema asta. Au venit apoi prieteni şi amici care a trebuit să-şi rezolve şi ei problemele", a declarat Diana Ciubotariu, directorul Direcţiei Juridice şi Guvernanţă Corporativă din Volksbank, la un seminar pe teme financiare desfăşurat la Sinaia.
Potrivit afirmaţiilor sale, în litigiile cu clauze abuzive instantele aleg adesea "calea mai scurtă", omiţând să ceară clientului să demonstreze că a încercat o negociere cu banca, pornind de la prezumţia de rea voinţă a băncii şi neacceptând solicitări din partea băncii de chemare a clientului în sala de judecată pentru a fi intrebat cum s-au derulat procedurile la acordarea creditului, astfel încât banca să-şi poată dovedi buna credinţă. "Dupa 2-3 termene, judecatorul de deja lamurit, se pare, cu toate condiţiile pe care legea le cere sa fie demonstrate când ia o decizie", spune Ciubotariu.