Proprietarul mall-ului Armonia din Brăila, intrat în insolvenţă în luna noiembrie a anului trecut, are o datorie de 28 mil. euro la Volksbank România, banca ce a finanţat dezvoltarea proiectului care a stat deschis doar şase luni, potrivit unei note prezentate de Casa de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al firmei intrate în insolvenţă.
Firma Red Project Three, care administrează mall-ul Armonia din Brăila, figurează şi cu creanţe bugetare în valoare totală de peste 416.000 de euro, în principal către municipalitate. Casa de avocatură Popoviciu Niţu & Asociaţii, firma de proiectare şi Electrica Muntenia Nord sunt înscrise şi ele la masa credală şi au de recuperat în jur de 82.000 de euro.
Contracte suspendate
Compania figurează cu 16 contracte de închiriere încheiate în 2009, singurul care nu a fost suspendat este cel cu Altex România, restul sunt suspendate până în martie 2011. În raportul administratorului judiciar se precizează faptul că „în perioada când centrul comercial funcţiona, costul operaţional era de aproximativ 3 euro/mp“.
În ceea ce priveşte nivelul chiriilor practicate de RED Management Capital, dezvoltatorul proiectului, Carrefour avea o chirie de 6 euro/mp/lună, iar restul retailerilor chirii ce variază între 10 şi 43 de euro/mp. Printre companiile care au semnat contracte cu RED Management Capital se numără: Centrofarm, DM Drogerie Markt, Germanos, Mondex, Secuiana, Sephora şi Fonomat.
Şase de reorganizare
În ceea ce priveşte şansele de reorganizare a firmei, Casa de Insolvenţă Transilvania menţionează că „având în vedere condiţiile actuale de piaţă şi noul concept de centru de disount destinat mall-ului Armonia prin care se încearcă repoziţionarea activităţii, o chirie medie ar putea ajunge la circa 5-6 euro/mp, plus o chirie adiţională calculată ca procent din cifra de afaceri realizată de chiriaşi de aproximativ 5%“.
Compania RED Management Capital a anunţat în repetate rânduri că s-a decis transformarea imobilului în spaţiu dedicat magazinelor de tip outlet.
Administratorul apreciază că la 5,5 euro/mp se impune închirierea a cel puţin 40% din suprafaţa disponibilă pentru a genera un rezultat operaţional pozitiv.
Pe de altă parte, în raport se mai precizează faptul că „reluarea activităţii măreşte considerabil şansele ca activul societăţii să fie vândut ca un ansamblu în stare de funcţionare (ca afacere), chiar în eventualitatea nedorită a deschiderii procedurii de faliment“.