‘A devenit evident în actualul proces de dezvoltare a planurilor noastre pe termen mediu că ne aşteptăm la un rezultat negativ cel puţin până la sfârşitul anului financiar 2015. Anul acesta banca va înregistra pierderi semnificative la nivel de grup’, se arată în declaraţia Volksbanken.

În primele nouă luni din acest an, Volksbanken a înregistrat pierderi nete de 67 milioane de euro (91 milioane de dolari), din cauza deprecierii de active. Activele totale s-au diminuat cu 6,2%, la 23,3 miliarde de euro, din iunie. În urma acestei diminuări, a crescut indicele de adecvare a capitalului Tier 1 la 13%, de la 11,4%, în iunie.

Volksbanken este una dintre cele şase bănci austriece ale căror active vor fi verificate de BCE anul viitor. Grupul bancar are de rambursat 300 de milioane de euro către statul austriac până în 2017.

În septembrie 2012, banca a primit acordul UE pentru a vinde sau a renunţa la unele active. Volksbanken trebuie să vândă până la sfârşitul anului 2017 subsidiara din România, conform planului de restructurare aprobat de UE.

În septembrie, Volksbanken a demarat oficial procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Malta Volksbank Malta Ltd (VB Malta).

Cu active de 540 milioane de euro, Volksbank Malta reprezintă o parte mică din grupul ÖVAG care are active în valoare de aproximativ 24 miliarde de euro. Cu toate acestea, în ultimii ani, această divizie a înregistrat în mod constant profituri. În exerciţiul financiar 2012, VB Malta a înregistrat un profit net de 2,2 milioane euro.

În 2012, Volksbanken şi-a redus bilanţul cu aproximativ o treime prin vânzarea diviziei din Europa de Est, Volksbanken International. Ca urmare a preluării Volksbanken International AG de către Sberbank, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.

În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.

SURSA: Agerpres