Constructorul auto german Volkswagen şi autorităţile americane au ajuns la "un acord de principiu" în scandalul falsificării emisiilor poluante, a anunţat joi judecătorul federal Charles Breyer, informează AFP.
Acordul prevede că Volkswagen va plăti "despăgubiri importante" pentru proprietarii autovehiculelor echipate cu un motor diesel care utilizează un soft care falsifică testele de emisii poluante. Termenii financiari ai acordului nu au fost dezvăluiţi însă judecătorul federal Charles Breyer a precizat că Volkswagen va oferi unui număr de aproximativ 500.000 de proprietari de vehicule echipate cu un motor diesel opţiunea de a le răscumpără autovehiculul sau să de a-l modifica astfel încât să respecte normele de poluare. În plus, Volkswagen va înfiinţa un fond destinat finanţării măsurilor de protecţie a mediului.
Joi, 21 aprilie era termenul limită stabilit de un juriu federal pentru ca VW să anunţe cum va repara vehiculele afectate.
În septembrie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.
Printre cele 500.000 de vehicule care ar urma să fie răscumpărate se află sedanul Jetta, modelul compact Golf şi Audi A3, vândute din 2009. Oferta nu se aplică celor 80.000 de vehicule cu motoare diesel de trei litri care depăşesc limitele de poluare în SUA, inclusiv SUV-urile Audi şi Porsche.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
AGERPRES