Grupul Volkswagen va adăuga liniei de vehicule a principalului său brand două SUV-uri poziționate sub actualul mezin Tiguan. Conform Handelsblatt, lansarea unui SUV subcompact şi a altuia având la bază platforma recent lansatului up! este „sigură”. Deocamdată, oficialii companiei germane au refuzat să confirme informația mulțumindu-se să declare că „SUV-urile sunt foarte interesante. Sistemul nostru modular de producție ne permite să abordăm segmente diferite, dar nu am luat încă o decizie”.
Cu toate acestea, jurnaliștii germani susțin că unul dintre modele va utiliza platforma up!, iar celălalt va avea la bază modelul Polo. Acest model ar fi trebuit, conform planului inițial, să fie dezvoltat împreună cu Suzuki și să aibă la bază modelul SX4. Însă divergențele dintre VW și Suzuki au „ucis” din fașă proiectul care ar fi trebuit să ajungă pe piață sub numele Rockton. De altfel, intențiile celor de la Volkswagen au fost deja vizibile odată cu prezentarea conceptului Buggy up.
Albrecht Reimold, șeful VW Slovacia, divizie care asamblează în prezent noul up!, susține că linia de vehicule mini a companiei germane va fi extinsă cu siguranță însă a refuzat să dea alte detalii. „SUV-uri reprezintă o zonă la care cu siguranță trebuie să fim atenți”, a declarat Reimold. Iar opinia oficialului este suținută de estimările IHS Automotive care arată că anul trecut zona SUV-urilor subcompacte și a crossoverelor a contabilizat, doar în Europa, vânări de peste 200.000 de unități, iar până în 2018 acest subsegment va ajunge la 500.000 de vehicule.
Volkswagen nu este singurul producător care țintește această clasă. Opel lansează în acest an Mokka și se așteaptă la vânzări de circa 50.000 de unități. Francezii de la Peugeot vor pune pe piață anul viitor modelul 2008, un crossover având la bază actualul 208. Conform AutomotiveNews Europe, în 2011, au fost comercializate în Europa aproape 230.000 de SUV-uri de dimensiuni mici, în creștere cu 43,3% față de anul precedent. Liderul segmentului este Dacia Duster cu 145.454 unități, urmat de Suzuki SX4 cu 36.807 unități și de Fiat Sedici cu 14.761 unități.