Arno Antlitz, directorul general al Volkswagen, a afirmat că până în 2026, cel mai mare producător auto din Europa va reduce semnificativ investiţiile în motoarele cu combustie internă.

„Povara investiţiei duble se va atenua în următorii 2-3 ani şi, de atunci, vrem să înregistrăm câştiguri semnificative de pe urma mobilităţii electrice”, a spus acesta, potrivit Sueddeutsche Zeitung.

Volkswagen vrea să investească în vehicule electrice

Compania a alocat pentru investiţii aproximativ 52 miliarde de euro până în 2026. Planurile gigantului german de a dezvolta softuri pentru vehicule electrice au dus la amânarea lansării unor modele Audi și Porsche, cauzând demiterea directorului general Herbert Diess anul trecut.

Volkswagen, alături de alți producători auto, urmărește să ajungă din urmă Tesla Inc, care a anunțat recent că anul acesta vrea să producă două milioane de maşini. Anul trecut, Tesla, compania auto cu cea mai mare capitalizarea bursieră, a înregistrat un declin al acţiunilor de 65%, însă anul acesta titlurile au urcat cu 44%.

Gigantul german vrea să-şi majoreze profitabilitatea, capitalizarea sa bursieră situându-se în prezent la 73 miliarde de euro, sub cea a Porsche AG. Grupul german se concentrează „pe sporirea câştigurilor, atât în privinţa diferitelor segmente ale pieţei de vehicule, cât şi a regiunilor în care operează compania”, a spus Antlitz.

Acțiunile Tesla au scăzut cu 65% în 2022

Tesla a avut un an 2022 extrem de profitabil, în pofida inflaţiei ridicate. Producătorul de vehicule electrice condus de Elon Musk şi-a majorat profitul cu 128% anul trecut, la 12,6 miliarde de dolari, în timp ce veniturile au urcat cu 51%, la 81,5 miliarde de dolari.

De asemenea, Tesla a anunţat că vrea să-şi extindă producţia în 2023 „cât mai rapid posibil” şi continuă să aibă ca obiectiv o creştere anuală de 50%.

Recent, investitorii şi-au exprimat îngrijorarea după reducerile de preţuri anunţate de companie, în contextul concurenţei ridicate de pe piaţa vehiculelor electrice.

În trimestrul patru din 2022, profitul net al Tesla a urcat cu 59%, la 3,7 miliarde de dolari, de asemenea un nivel record. Veniturile au crescut cu 37%, la 24,3 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor.

În pofida rezultatelor financiare foarte bune, preţul acţiunilor Tesla a scăzut cu aproximativ 65% în 2022. Vânzarea de acţiuni Tesla de către Elon Musk pentru a finanţa controversata preluare a Twitter, pentru 44 miliarde de dolari, au fost percepute negativ de investitori, a arătat DPA.

Tesla a preluat un avans semnificativ în cursa pentru vehiculele electrice, însă ceilalți producători auto din lume nu au renunțat să reducă distanța care îi separă de compania lui Elon Musk.