Președintele ucrainean le-a spus liderilor europeni prezenţi la Castelul Mimi, nu departe de Chişinău, că o coaliţie de sisteme Patriot „va pune capăt şantajului rus cu rachete balistice”.

„O coaliţie de (sisteme) Patriot care va pune capăt şantajului rus cu rachete balistice, şi o coaliţie de avioane de luptă moderne care va dovedi că teroarea împotriva cetăţenilor noştri nu are nicio şansă” sunt „componente decisive”, a declarat Volodimir Zelenski, conform dpa.com

Ucraina a primit deja câteva sisteme Patriot de apărare antiaeriană

Ucraina a primit deja câteva sisteme Patriot de apărare antiaeriană şi avioane de luptă de producţie sovietică, iar câteva state europene au convenit să antreneze piloţi ucraineni pe avioane moderne.

La summitul CPE, Zelenski a pledat insistent pentru ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene şi al NATO.

„Toate ţările europene care au o frontieră cu Rusia şi care nu vor ca Rusia să le smulgă o parte din teritoriu trebuie să fie membri cu drepturi depline în NATO şi UE. Nu există decât două alternative la aceasta: fie un război deschis, fie o ocupaţie rusă în creştere”, a declarat președintele ucrainean.

„De fiecare dată când pregătim şi luăm decizii pentru binele Europei noastre, pentru binele valorilor noastre, trebuie să ne reamintim că fiecare îndoială pe care o manifestăm este un tranşeu pe care Rusia va încerca să îl ocupe (…), fiecare îndoială aduce mai multă insecuritate”, a afirmat Zelenski.

La viitorul summit NATO de la Vilnius din luna iulie, „va fi nevoie de invitaţii clare de aderare la NATO şi de garanţii de securitate pe tot parcursul procesului de aderare”, a insistat preşedintele ucrainean.

„În ce priveşte aderarea noastră la UE, este necesară o decizie clară şi pozitivă”, a mai spus Zelenski.

Parlamentul European a votat un proiect de lege care vizează creşterea capacităţii de producţie de muniţii şi rachete a UE

Totodată, Parlamentul European, reunit în minisesiune plenară la Bruxelles, a votat joi un proiect de lege care vizează creşterea capacităţii de producţie de muniţii şi rachete a Uniunii Europene pentru a accelera livrarea de echipamente de apărare către Ucraina şi pentru a ajuta statele membre să-şi completeze arsenalele.

Acest proiect de lege include o serie de măsuri specifice, printre care un pachet de 500 de milioane de euro pentru a face faţă penuriei actuale de produse de apărare, şi anume muniţie sol-sol şi de artilerie, rachete şi componentele respective.

Propunerea, votată cu 446 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 112 abţineri, stabileşte mecanisme, principii şi norme temporare pentru a asigura disponibilitatea „în timp util şi durabilă” a acestor bunuri pentru cumpărătorii lor din UE.

Dacă va intra în vigoare, Comisia Europeană va identifica, va cartografia şi va monitoriza în permanenţă disponibilitatea acestor produse de apărare, precum şi intrarea materiilor prime corespunzătoare.