Cum poate Ucraina să oprească avansarea armatei ruse pe front?
În fața ambasadorilor ucraineni reuniți la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat:
„Ucraina nu poate opri avansarea armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri: decizia asupra capacităţilor cu rază de acţiune lungă”.
De asemenea, Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 1.250 de kilometri pătrați și 92 de localități în regiunea rusă Kursk. Din data de 6 august, această regiune este scena unei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent, notează AFP.
„Luptătorii ucraineni îşi continuă operaţiunile defensive în zonele desemnate în regiunea Kursk. Până la această dată, forţele noastre controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi din teritoriului regiunii Kursk şi 92 de localităţi”, a spus el.
Rusia nu vrea să negocieze cu Ucraina
Tot luni, Kremlinul a făcut publică poziția Rusiei privind deschiderea negocierilor cu Ucraina, în contextul ofensivei lansate de Kiev în regiunea rusă Kursk, care se desfășoară de aproape două săptămâni.
Kremlinul a declarat că, în urma ofensivei fără precedent desfășurată de Kiev în regiunea rusă Kursk în urmă cu aproape două săptămâni, Rusia „nu va sta de vorbă” cu Ucraina.
„În acest stadiu, având în vedere această aventură, nu stăm de vorbă”, a declarat Iuri Ușakov, un consilier diplomatic al lui Vladimir Putin, pentru publicația rusă Shot.
„Pentru moment, ar fi complet nepotrivit să începem un proces de negociere”, a adăugat el.
At the moment, it would be inappropriate for Russia to enter into negotiations with Ukraine, Russian presidential aide Yuri Ushakov told SHOT.
At the same time, Putin’s proposals to withdraw the Ukrainian Armed Forces from four new regions and to begin negotiations have not been… pic.twitter.com/Ho4oS3Wdvb
— East_Calling (@East_Calling) August 19, 2024
Vineri, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că unul dintre obiectivele ofensivei ruse în regiunea Kursk este de a forța Moscova să accepte negocieri „echitabile”. Potrivit lui Podoliak, Kievul nu are intenția de a „ocupa” teritorii ruse și a menționat că, în cazul unor negocieri viitoare, este crucial să se găsească o modalitate de a determina Rusia să participe la discuții „de pe cealaltă parte a mesei”.
Negocierile dintre Ucraina și Rusia sunt complet blocate din primăvara anului 2022. Moscova continuă să ceară recunoașterea anexării unei părți din teritoriul său de către Ucraina și renunțarea la aspirațiile Ucrainei de aderare la NATO.
În contextul alegerilor din SUA, un aliat esențial al Kievului, președintele Zelenski a anunțat că intenționează să finalizeze un plan până în noiembrie, care să servească drept bază pentru un viitor summit al păcii, la care Kremlinul ar putea fi invitat să participe.