Volodimir Zelenski: Nu este momentul alegerilor în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, luni seară, despre organizarea alegerilor de anul viitor. În Ucraina, ar trebui să aibă loc alegeri prezidențiale în martie 2024 și alegeri legislative în octombrie 2024.

Aliaţii săi din Occident au exercitat presiuni asupra Ucrainei în vederea organizării unor alegeri democratice în 2024, în ciuda faptului că aproape 20% din teritoriul ei este ocupat de armata rusă, iar milioane de cetățeni ucraineni s-au refugiat în alte state. În plus, este necesară modificarea legii pentru a se putea organiza alegeri în timpul legii marţiale.

Din punctul de vedere al lui Volodimir Zelenski, „nu este momentul alegerilor în Ucraina”, ci „momentul apărării, bătăliei, de care depind soarta statului şi a poporului”.

„Nu este momentul alegerilor în Ucraina. Trebuie să decidem că este momentul apărării, bătăliei, de care depind soarta statului şi a poporului şi nu a farsei, pe care numai Rusia o aşteaptă de la Ucraina. Cred că nu este momentul alegerilor. Trebuie să ne unim, nu să ne divizăm, nu să ne dispersăm în certuri şi alte priorităţi.

Nu e loc de conflicte. Înţelegem cu toţii că în prezent, în timp de război, în timp ce există numeroase provocări, este absolut iresponsabil să se lanseze subiectul alegerilor în societate cu uşurinţă şi veselie”, a spus, luni seară, Volodimir Zelenski în cadrul unui videoclip postat pe canalul de YouTube „Biroul Președintelui Ucrainei”.

Organizarea alegerilor în timpul războiului ar aduce o serie de provocări „fără precedent”

„Nu închidem această pagină (n.r. a alegerilor). Preşedintele Ucrainei ia în considerare şi cântăreşte diferitele argumente pro şi contra”, a spus, zilele trecute, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba într-un briefing de presă organizat la Berlin (Germania).

Potrivit spuselor sale, „organizarea de astfel de alegeri în Ucraina pe timp de război ar aduce cu sine o serie de provocări fără precedent”.

El s-a aflat într-o vizită oficială în Germania, unde a încercat să obțină mai mult sprijin pentru Ucraina. Sprijinul pentru Ucraina a scăzut treptat, dat fiind că atenția internațională este îndreptată acum spre Israel.

„Aveţi încredere în noi, susţineţi lupta noastră! Iar victoria noastră va fi şi victoria voastră”, le-a zis el oficialilor germani.

Conform lui, presa internațională nu mai acordă atât de multă atenție războiului din Ucraina. Totuși, nu se întâmplă la fel și cu sprijinul politic din partea partenerilor occidentali. A rămas la un nivel mare.

„Occidentul acordă în continuare o mare prioritate situației Ucrainei”, a zis el.

Conform unui sondaj realizat de Centrul Razumkov de la Kiev, majoritatea ucrainenilor consideră că Volodimir Zelenski ar trebui să rămână președintele Ucrainei până când legea marțială nu va mai fi în vigoare.

„Nu ştiu cât de mult este necesar pe timp de război. (…) Dacă SUA şi Europa oferă sprijin financiar… (…) Nu voi lua bani de la armament pentru a-i folosi la alegeri. Şi acest lucru este stipulat de lege”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe din Ucraina.