Republica Moldova este în pericol
Președintele Volodimir Zelenski spune că și Republica Moldova ar putea fi o țintă pentru Vladimir Putin. Declarația liderului de la Kiev a venit după ce forțele ruse au atacat, în noaptea de joi spre vineri, mai multe regiuni ale Ucrainei cu drone și rachete.
Instalațiile de infrastructură energetică au fost avariate într-un incident care a avut loc recent. În același timp, autoritățile ruse au anunțat că în timpul nopții au respins „15 ținte aeriene” deasupra regiunii Belgorod, iar resturile obuzelor au provocat daune la apartamente, o sală de sport și mașini.
Comandamentul operațional al armatei poloneze și-a mobilizat propriile avioane și cele ale aliaților săi din cauza atacului intens cu rachete efectuat de Rusia împotriva Ucrainei în cursul nopții de joi spre vineri. Vineri dimineață, armata poloneză a postat un mesaj de avertisment că avioanele sale și cele ale aliaților săi sunt în zbor.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că hidrocentrala Kaniv, situată la sud-est de Kiev, și o alta de pe Nistru au fost atacate într-un nou raid aerian rusesc cu rachete și drone desfășurat în cursul nopții asupra infrastructurii energetice ucrainene. Acest raid, conform operatorului sistemului energetic ucrainean Ukrenergo, a provocat întreruperi în furnizarea energiei electrice în trei regiuni ale Ucrainei.
„Centralele hidroelectrice de la Kaniv şi Nistru au fost ţinta deliberată a inamicului. Ţara teroristă doreşte să repete dezastrul de mediu din regiunea Herson. Dar acum nu doar Ucraina, ci şi (Republica) Moldova se află sub ameninţare. Apa nu se va opri la posturile de frontieră, la fel nici războiul rusesc, doar dacă nu-l oprim noi în Ucraina împreună şi la timp”, a susţinut Zelenski, într-un mesaj publicat pe Telegram, făcând referire la atacul rusesc asupra unei hidrocentrale de pe Nistru noaptea trecută şi la distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023 în regiunea sudică Herson.
Cel mai mare baraj din Ucraina a fost lovit de 8 ori
Săptămâna trecută, cel mai mare baraj al Ucrainei, aflat pe fluviul Nipru, în regiunea sud-estică Zaporoijie, a fost lovit de opt ori într-un atac rusesc masiv.
„Nevoia apărării antiaeriene a trecut pe primul plan. Din cauza intensităţii bombardamentelor ruseşti, este necesar să refacem mai rapid stocurile. Am dat instrucţiuni să ne intensificăm activitatea cu partenerii noştri. Mizăm pe răspunsul lor rapid”, a subliniat preşedintele ucrainean despre cererile adresate aliaţilor Ucrainei să ofere mai multe sisteme antiaeriene.