Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata rusă din porturile ucrainene, care împiedică exportul de cereale, riscă să provoace revolte Asia și Africa și acestea vor avea efecte în toată Europa.
Avertisment pentru toată Europa
„Este imposibil să evităm blocarea porturilor noastre de către Rusia. Din cauza acestui act de agresiune, lumea este în pragul unei crize alimentare. Nu este doar despre asta, ci și despre o creștere catastrofală a prețurilor mărfurilor. Dacă acest lucru nu va fi prevenit, ne vom confrunta cu problema haosului politic în unele țări din Africa și Asia și astfel va apărea o criză a migrației în Europa pentru că oamenii din țările care suferă de foame vor căuta o salvare.
De asemenea, criza alimentară va duce inevitabil la proteste de amploare în țările europene. Multe guverne vor trebui să le explice protestatarilor de ce continentul nostru a fost ținut ostatic de un stat, Rusia, și de o persoană de la Moscova, Vladimir Putin, care a ordonat o blocadă navală.”, a declarat, joi, Volodimir Zelenski, într-un discurs la Forumul Securității din Bratislava.
UE a impus un embargo petrolier asupra Rusiei
Amintim faptul că Uniunea Europeană a anunţat recent o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea parțială a importurilor de petrol.
„Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat recent Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat că limitarea importurilor de petrol rusesc va priva Rusia de resurse financiare pentru continuarea războiului în Ucraina.
„Vom opri o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului”, a fost argumentul lui Charles Michel .
Menționăm faptul că embargoul petrolier asupra Rusiei este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, state europene care s-au opus ferm propunerii iniţiale de a opri total importurile de petrol din Rusia.
Întrucât liderii europeni nu au putut ajunge la un acord comun privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, au acceptat recent oprirea parțială a importurilor ruse de pe cale maritimă.
Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că le vor furniza petrol, în cazul în care Rusia își va bloca exporturile pe cale terestră, drept reacție la sancțiunile economice.