Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut garanții de securitate pentru țara sa, într-un nou discurs nocturn de sâmbătă. Cererea liderului de la Kiev vine înainte de summitul Alianței Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Vilnius, Lituania.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a solicitat garanții de securitate pentru țara sa înainte de viitorul summit NATO din Lituania, care va avea loc în iulie. El a ridicat această problemă și în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele francez, Emmanuel Macron. Zelenski pledează pentru o includere accelerată a Ucrainei în alianța militară occidentală. Cu toate acestea, aderarea la NATO necesită ca viitoarea națiune membră să nu fie implicată în conflicte internaționale sau dispute teritoriale.
„Garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina (…) sunt necesare chiar înainte de a ne alătura Alianţei”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său video de sâmbătă seara.
Într-un discurs rostit sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit că recentul atac rusesc din Sloviansk s-a soldat cu moartea a 11 persoane, inclusiv a unui bebeluș născut în 2021. Zelenski a subliniat că cei responsabili pentru acest act de agresiune trebuie să fie trași la răspundere și nu pot fi iertați sau ignorați.
Rusia trebuie să se retragă din Ucraina
În plus, Zelenski a subliniat importanța retragerii Rusiei de pe teritoriul Ucrainei și a subliniat că niciuna dintre încălcările dreptului internațional de către Rusia nu poate fi trecută cu vederea. El a anunțat că vor fi impuse noi sancțiuni persoanelor care sprijină acțiunile ostile ale Rusiei. În plus, a oferit detalii despre discuția sa cu președintele francez Emmanuel Macron.
“Am vorbit astăzi cu preşedintele francez Macron. Conversaţia a durat aproape o oră şi jumătate. Am avut timp să trecem prin toate problemele cheie de securitate de pe ordinea de zi – foarte importante pentru noi, în Ucraina şi în Europa în general. Este vorba despre front, oportunităţile noastre de a acţiona, de a reda libertatea şi dreptatea oamenilor din acele teritorii, care, din păcate, sunt încă ocupate de Rusia. Am discutat şi despre contacte internaţionale – atât ale noastre, cât şi ale Franţei. Emmanuel m-a informat despre detaliile şi rezultatele vizitei sale în China”, spune acesta.
Președintele ucrainean a subliniat că este important ca Rusia să se retragă din toate teritoriile ocupate din Ucraina și să adere la toate punctele din Carta ONU. El a afirmat că încălcările dreptului internațional de către Rusia nu pot fi ignorate și că securitatea și pacea pot fi restabilite prin respectarea acestor principii. Zelenski a menționat formula de pace ucraineană, pe care o consideră realistă și concretă și care a fost discutată recent cu președintele francez Emmanuel Macron. De asemenea, el a menționat evenimentele internaționale viitoare, inclusiv summitul NATO de la Vilnius, unde speră într-o poziție comună a tuturor statelor participante care să abordeze cu ambiție nevoile de securitate europene.
Zelenski a discutat, de asemenea, despre recenta reuniune a echipei comune de anchetă de la Vilnius, care a avut ca rezultat un acord pentru investigarea comună atât a crimelor de război rusești, cât și a crimelor de genocid comise împotriva Ucrainei și a ucrainenilor. El și-a exprimat recunoștința față de toți partenerii implicați în aducerea ocupanților ruși în fața justiției și a afirmat că Rusia va fi trasă la răspundere pe deplin pentru acțiunile sale la toate nivelurile, inclusiv juridic.
Operațiunile de salvare sunt în curs în regiunea Donbas
Zelenski a oferit o actualizare cu privire la atacul de la Sloviansk, afirmând că operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare în regiunea Donbas și că există rapoarte despre cadavre încă sub dărâmături ale clădirilor afectate de atacul cu rachete rusești. El a descris pagubele importante provocate de atacul terorist, care a dus la distrugerea a peste 50 de clădiri rezidențiale, inclusiv a peste 30 de blocuri de apartamente, și a provocat rănirea a peste 20 de persoane și 11 morți, inclusiv un copil născut în 2021. Președintele ucrainean a exprimat condoleanțe familiilor și tuturor celor care și-au pierdut persoane dragi, subliniind totodată că cei responsabili de atac trebuie să fie trași la răspundere și nu pot fi iertați sau uitați.
“Astăzi au fost emise încă două decrete cu sancţiuni împotriva persoanelor şi companiilor care împărtăşesc vina pentru această teroare sau o ajută. În special, acestea sunt sancţiuni împotriva persoanelor care promovează statul terorist sub deghizarea sportului. Împotriva celor cu legătură cu oficialii săi. O listă separată include companii IT care sponsorizează teroarea sau oferă oportunităţi digitale de continuare a agresiunii.
Sincronizăm toate sancţiunile ucrainene cu sancţiunile globale, este un proces inevitabil. Mulţumim tuturor celor din instituţiile internaţionale şi din statele partenere care lucrează cu noi, cu oficiali guvernamentali, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare, serviciile de informaţii şi Biroul nostru”, a mai afirmat el.