Volodimir Zelenski a semnat decretul de demobilizare
În cursul zilei de joi, 7 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care autorizează demobilizarea recruților. Este vorba despre cei care s-au alăturat armatei înainte de invazia Rusiei în 2022, cei care și-au încheiat deja serviciul.
Presa internațională spune că demobilizarea vine într-un moment sensibil în ceea ce privește procesul de recrutare.
Decretul prevede că acești serviciul militar a fost prelungit pentru acești recruți din cauza războiului. Stagiul lor ar fi trebuit să ia final pe data de 24 februarie 2022. Doar în acea zi, în Ucraina, a fost proclamată legea marțială.
Autoritățile de la Kiev nu au spus, totuși, despre câte persoane este vorba.
Președintele ucrainean a mai spus că procesul va trece prin câteva săptămâni de pregătire.
Concret, recruții vor fi demobilizați în luna aprilie a acestui an.
Acele persoane vor fi transferate în rezervă, însă au opțiunea de a continua activitatea militară dacă aleg să rămână în cadrul armatei.
„Ştiu că unii dintre ei au semnat deja un contract pentru a servi în forţele armate”, a declarat Volodimir Zelenski, din nou fără a da cifre.
Procesul de recrutare este dificil
În ultimele luni, preocuparea pentru recrutarea înlocuitorilor pentru soldații epuizați de doi ani de război a devenit un subiect de dezbatere intens politic și social.
Chiar dacă există o necesitate urgentă de înnoire, armata se confruntă cu obstacole în recrutarea de voluntari, mai ales într-un moment în care există lipsă de muniție și se confruntă cu înaintarea forțelor ruse pe toate fronturile.
În februarie, legislativul a aprobat în prima lectură un proiect de lege menit să faciliteze procesul de înrolare, având scopul de a permite înlocuirea soldaților afectați fizic și psihologic. Cu toate acestea, această inițiativă a generat dezbateri intense.
Documentul, care poate suferi încă ajustări, propune în mod deosebit reducerea limitei de vârstă pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani și chiar limitarea duratei serviciului militar la 36 de luni în perioade de conflict.
Această perspectivă îngrijorează un număr semnificativ de ucraineni. Pe platformele de socializare din țară abundă de înregistrări video care prezintă recrutarea forțată a tinerilor. De asemenea, apar și informații despre locațiile polițiștilor care distribuie convocări în spații publice.