În cel mai recent discurs al său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia poate cuceri Kievul doar dacă îl „rade de pe fața pământului”. Zelenski a mai spus că nu vede un „consens comun” pentru ca Ucraina să fie acceptată în NATO, înainte de a adăuga că alianței i-a lipsit „curajul” în răspunsul său la invazie.
Bombardamente intense în apropierea Kievului
Conflictul a făcut ravagii sâmbătă în apropiere de Kiev, iar oficialii ucraineni au declarat că bombardamentele intense și amenințările cu atacuri aeriene rusești pun în pericol încercările de evacuare a civililor disperați din orașele încercuite, relatează Reuters, potrivit Mediafax.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a trimis noi trupe după ce forțele ucrainene au scos din luptă 31 dintre grupurile sale tactice de batalioane, în ceea ce el a numit cele mai mari pierderi ale armatei ruse din ultimele decenii. El nu a oferit detalii și nu a fost posibilă verificarea declarațiilor, precizează agenția.
Zelenski a mai spus că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron despre presiunile asupra Rusiei pentru a-l elibera pe primarul orașului Melitopol, despre care Ucraina spune că a fost răpit vineri de forțele rusești.
Mii de ucraineni au protestat în orașul controlat de ruși
Peste 2.000 de locuitori ai orașului din sudul țării, care se află acum sub control rusesc, au protestat în fața clădirii administrației orașului pentru a cere eliberarea primarului, Ivan Fedorov, a declarat Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui.
O convorbire între Scholz, Macron și președintele rus Vladimir Putin era în curs de desfășurare, a declarat președinția franceză. Rusia nu a comentat soarta lui Fedorov, despre care oficialii ucraineni au declarat că a fost răpit de forțele rusești pe baza unor acuzații false de terorism.
Zelenski a declarat că țara sa nu se poate opri din lupte, dar că menține o încetare a focului în jurul unui coridor umanitar convenit pentru ieșirea din portul Mariupol din sud, care se află sub un asediu de aproape două săptămâni, și a cerut Rusiei să facă același lucru.
Moscova a acuzat anterior Kievul pentru evacuările eșuate.
2,5 milioane de ucraineni au fugit deja din țară
Putin a lansat invazia pe 24 februarie, într-o operațiune care a fost condamnată în întreaga lume și care a atras sancțiuni occidentale dure împotriva Rusiei.
Bombardamentele au blocat mii de oameni în orașele asediate și au făcut ca 2,5 milioane de ucraineni să fugă în țările vecine.
Oficialii ucraineni plănuiau să folosească sâmbătă coridoarele umanitare de la Mariupol, precum și orașele și satele din regiunile Kiev, Sumy și alte câteva zone.
Dar guvernatorul regiunii Kiev a declarat că luptele și amenințările cu atacuri aeriene rusești au continuat în timpul încercărilor de evacuare, iar guvernatorul regiunii Donețk a declarat că bombardamentele constante complică aducerea ajutoarelor în Mariupol.
Medicamente puține și lipsă de alimente și apă la Mariupol
Biroul umanitar al ONU a declarat că condițiile din Mariupol erau sumbre. „Există rapoarte despre jafuri și confruntări violente între civili pentru puținele provizii de bază rămase în oraș”, a declarat Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare.
„Medicamentele pentru bolile care pun în pericol viața se epuizează rapid, spitalele funcționează doar parțial, iar alimentele și apa sunt puține.”
Un consilier al președinției ucrainene a declarat anterior că 79 de autobuze și două camioane cu oameni au plecat sâmbătă spre Sumy. Autobuze și camioane au plecat, de asemenea, din Zaporizhzhia spre Mariupol, se arată într-un videoclip publicat de adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene pe rețelele de socializare.
Cel puțin 1.582 de civili din Mariupol au fost uciși ca urmare a bombardamentelor rusești și a blocadei de 12 zile, a declarat vineri consiliul municipal într-o declarație online.