Volodimir Zelenski, în vizită în România

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, ar urma să facă o vizită în România în următoarea perioadă. Acesta ar urma să participe la Summitul celor 3 mări  din septembrie.

Prim-ministrul Guvernului de la Kiev deja a ajuns al noi în țară. În această dimineață, el a ajuns în România pe la Vama Siret, apoi a ajuns la la Baza 90 prin intermediul unei aeronave militare din Suceava.

Ulterior, el a fost cazat la un hotel din București, acolo unde a stat câteva ore înainte de întâlnirea pe care o avea programată la Palatul Victoria.

Potrivit surselor Observator, vizita nu a fost anunțată mai devreme din motive de securitate. Acestea mai spun că întâlnirea premierului ucrainean cu Marcel Ciolacu este doar o întâlnire premergătoare vizitei pe care liderul de la Kiev o va face la noi în țară.

Transportul cerealelor, principala discuție

Cu privire la întâlnirea celor doi premieri, aceștia au discutat, în special, despre transportul cerealelor. Marcel Ciolacu a anunțat că prin România vor trece 4 milioane de tone de cereale pe lună, o cantitate dublă față de cea din prezent.

„Ne vom concentra eforturile spre dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente, în primul rând a canalului Sulina şi a portului Constanţa. Prin România, sperăm să tranziteze peste 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina”, spune Marcel Ciolacu.

Premierul Ucrainei a vorbit și despre investiții, acestea fiind îndreptate către infrastructura distrusă de către atacurile rușilor.

„Perfecționarea infrastructurii de transport distrusă de Rusia. Vom dezvolta infrastructura de frontieră, drumuri, căi ferate. Vom extinde punctele de trecere a frontierei şi vom construi altele noi. Vom simplifica controlul de frontieră şi unde este posibil vom avea control comun pentru simplificarea tranzitului de mărfuri”, spune el.

Câștigul României

Pe acest fond, mai mulți analiști politici și-au dat cu părerea în ceea ce privește câștigul pe care România îl va avea în urma unui acord cu Ucraina.

Unii dintre ei spun că cel mai mare câștig este din punctul de vedere al imaginii.

„România câștigă în primul rând ca imagine, e o putere regională, Ucraina recunoaște rolul avut chiar din primele zile în sprijinirea efortului de război. E vorba de seriozitate. Pentru că într-un moment în care țări care în primele clipe păreau să fie susținători absoluți ai Ucrainei cum e Polonia, din motive electorale dau înapoi pe problema cerealelor. România e rațională și constantă încercând să rezolve și problema transportului de cereale ucrainene și a fermierilor români”, spune Cristian Pîrvulescu, analist politic.

Deschiderea unui nou punct de frontieră

Nu în ultimul rând, cei doi șefi de Guvern au semnat și un acord cu privire la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina.

Este vorba despre punctul de trecere de la Sighetu Marmaţiei.

„Dragă Denis, să continuați să luptați ca şi până acum. Aveți în spate aliați puternici. SUA, NATO şi UE şi vecini precum România. Nu aveți niciun motiv să dați vreun pas înapoi și sunt convins că la final, depăşind acest moment întunecat al istoriei, veți reuși să vă construiți un viitor mai sigur”, spune Marcel Ciolacu.