Volodimir Zelenski, recunoscător pentru solidaritatea față de poporul ucrainean

Joi seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut primele declarații după semnarea acordului privind cooperarea în domeniul securității dintre Kiev și București cu președintele României, Klaus Iohannis.

Acordul respectiv vizează, printre altele, sprijinirea armatei Ucrainei prin înființarea unui punct focal național pentru controlul armamentului.

Klaus Iohannis Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Cele două țări vecine vor continua să coopereze pentru consolidarea stabilității economice și rezilienței Ucrainei, sprijinind redresarea și reconstrucția ei. România va oferi asistență pe termen lung și va sprijini industria de apărare a Ucrainei în îndeplinirea obiectivelor sale în ceea ce privește nevoile forțelor de apărare.

Oficialul ucrainean și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea românilor față de poporul ucrainean pe contul său de X (Twitter). Este bucuros că armata Ucrainei va primi un sistem de apărare Patriot din partea României și că centrul de pregătire F-16 pentru piloţii ucraineni va fi sprijinit de aliații occidentali.

„Împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, la Washington, am semnat un acord de securitate între cele două ţări. Am stabilit puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. Ucraina va primi din partea României sistemul Patriot şi sprijin pentru industria noastră de apărare.

În plus, România, împreună cu partenerii noştri, va sprijini centrul de pregătire F-16 pentru piloţii ucraineni. Sunt recunoscător pentru fiecare expresie de solidaritate cu ţara şi poporul nostru”, a scris el pe rețelele sociale.

„Împreună cu preşedintele Zelenski am semnat astăzi (joi – n.r.), la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securităţii. Ne alăturăm altor aliaţi şi parteneri, respectând angajamentul pe care ni l-am luat prin declaraţia #G7 de la Vilnius.

România a fost un susţinător puternic al Ucrainei şi vom continua cu fermitate pe această cale, astfel încât Ucraina să se poată apăra, să câştige acest război, să obţină o pace justă şi să se îndrepte spre redresare, stabilitate economică şi rezilienţă, precum şi spre integrarea în UE şi NATO, în beneficiul tuturor cetăţenilor săi”, a scris, la rândul său, președintele României pe rețelele sociale.

România, mereu alături de Ucraina

Documentul pune în aplicare Declarația Comună a G7 (Grupului Celor Șapte) de sprijin pentru Ucraina, emisă cu un an de zile în urmă. România va sprijini țara vecină atât pe plan economic, cât și în domenii esențiale pentru consolidarea capacității Ucrainei de a se apăra și de a combate agresiunea militară a Rusiei, în conformitate cu prevederile Cartei ONU.

Ucraina a semnat deja 22 de acorduri similare cu alte state membre NATO, dar și cu Japonia și Uniunea Europeană (UE).