În timpul ultimei discuții telefonice, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a presat pe omologul său american, Joe Biden, să aplice mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, dar să și adauge oligarhii și familiile lor pe listă.
Volodimir Zelenski, presiuni asupra lui Biden pentru a aplica mai multe sancțiuni Rusiei
Volodimir Zelenski a purtat o discuție telefonică cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în cadrul căreia a făcut mai multe presiuni pentru ca Rusiei să îi fie aplicate mai multe sancțiuni, spun surse apropiate discuțiilor pentru CNN, adăugând că președintele Ucrainei dorește ca oligarhii ruși și familiile acestora să fie adăugate pe listă.
Presa internațională relatează că președintele Ucrainei i-a cerut locatarului Casei Albe să depună mai multe eforturi pentru ca Rusia să fie retrasă de la comerțul internațional și pentru a continua să vizeze elita rusă.
Volodimir Zelenski a mai solicitat și închiderea accesului Rusiei la căile navigabile internaționale, într-o conversație telefonică ce a durat 49 de minute.
Joe Biden i-a explicat ce măsuri s-au luat
Președintele Statelor Unite ale Americii i-a explicat omologului său ucrainean cele mai recente sancțiuni pe care urma să le anunțe, incluzând și mișcarea de revocare a statutului de națiune cea mai favorizată a Rusiei acordată de SUA.
De partea cealaltă, Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden pentru aceste măsuri și l-a îndemnat să crească presiunea economică asupra Kremlinului.
Ce noi sancțiuni s-au impus
După conversația avută între cei doi președinți, Joe Biden a dezvăluit, vineri, că vor fi aplicate noi sancţiuni Rusiei.
”În contextul în care Putin îşi continuă atacul nemilos, Statele Unite, aliaţii şi partenerii continuă să acţioneze coordonat pentru intensificarea presiunilor economice asupra lui Putin şi pentru a izola şi mai mult Rusia pe plan mondial. Astăzi, mai târziu, împreună cu aliaţii din cadrul NATO şi din G7, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, precum şi cu Uniunea Europeană, vom anunţa noi măsuri pentru a-l presa pe preşedintele Putin şi pentru a-l trage în plus la răspundere din cauza agresiunii împotriva Ucrainei”, a declarat Joseph Biden, potrivit CNN.
„I-am transmis preşedintelui Zelenski că Statele Unite sunt alături de poporul Ucrainei în timp ce luptă curajos pentru apărarea ţării”, a subliniat Joe Biden.
Conform Casei Albe, sancţiunile vor include retragerea statutului Rusiei de „naţiunea cea mai favorizată”, dar şi limitarea avantajelor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). De asemenea, vor fi instituite restricţii privind linii de creditare în cadrul instituţiilor financiare internaţionale, sancţiuni împotriva elitelor din Rusia, blocarea exporturilor produselor de lux în Rusia şi oprirea importurilor ruse de alcool, vodkă şi fructe de mare.
UE va face public un al patrulea pachet de sancţiuni
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va face public un al patrulea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei. Uniunea Europeană îşi propune să renunţe la dependenţa de gazul rusesc până în 2027 şi investiţii strategice în dezvoltarea de noi facilităţi de producţie a energiei.
„Ucraina face parte din familia europeană. Agresiunea lui Putin asupra Ucrainei este o agresiune asupra tuturor principiilor pe care le împărtăşim, este un atac la adresa democraţiilor, a suveranităţii statelor, asupra libertăţii unui popor de a-şi alege destinul şi de a-şi construi viitorul. Modul în care răspundem astăzi odiosului atac al Rusiei asupra Ucrainei va determina atât viitorul Ucrainei, cât şi pe cel al Uniunii noastre şi chiar al continentului european. Să rămânem, aşadar, fideli principiilor care au ghidat până acum apărarea noastră comună: responsabilitatea, unitatea, solidaritatea şi determinarea”, a declarat Ursula Von der Leyen vineri după amiază, la finalul reuniunii informale a liderilor statelor UE care a avut loc la Versailles.