Volodimir Zelenski a transmis un mesaj după ce Parlamentul de la Bucureşti a aprobat ca unicul sistem Patriot al României, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, să fie transferat Ucrainei.
Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința. Mesajul președintelui ucrainean a sosit după ce Parlamentul a aprobat cedarea sistemului Patriot, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.
Volodimir Zelenski spune că este recunoscător
Șeful de la Kiev a avut o reuniune cu şefii de stat major. În cadrul întrunirii, ei au discutat despre utilizarea sistemelor de apărare aeriană, dar și despre protejarea oraşelor şi comunităţilor ucrainene.
„Ne bazăm pe Patriot, pe care România se pregăteşte să îl transfere. Sunt recunoscător pentru acest pas de asistenţă din partea României. Acesta este un lucru care va sprijini cu adevărat poporul nostru, ţara noastră, întreaga noastră regiune”, a spus Zelenski în timpul discursului său zilnic.
Se pregătesc să obțină protecţie suplimentară pentru Ucraina
De asemenea, el a spus și că a a identificat, împreună cu comandanţii, anumite măsuri pentru a face mai eficiente sistemele deja prezente. Potrivit președintelui ucrainean, se pregătesc și să obțină protecție suplimentară.
„De asemenea, lucrăm pentru a obţine protecţie suplimentară pentru Ucraina. Desigur, continuăm să lucrăm cu toţi partenerii pentru soluţii mai puternice care să ne sprijine apărarea – pentru soluţii cu rază lungă de acţiune care ar putea distruge o parte semnificativă a rachetelor balistice ruseşti înainte ca acestea să fie lansate”, a mai spus Zelenski.
Ucraina vrea arme cu rază lungă de acţiune
Amintim că Ucraina cere de mult timp arme cu rază lungă de acţiune. Țara cere aliaților occidentali, în special SUA, acordul ca acestea să fie folosite pentru atacuri care să vizeze obiective de pe teritoriul rusesc.
Zelenski a susținut că o problemă majoră a țării lui este „problema capacităţii” armelor cu rază lungă de acţiune, dar și „a permisiunilor relevante din partea partenerilor”.
„Aceasta este una dintre problemele-cheie ale acestui război în general. Problema capacităţii noastre cu rază lungă de acţiune şi a permisiunilor relevante din partea partenerilor noştri, a proiectilelor şi rachetelor cu rază lungă de acţiune pe care le-am putea utiliza. Atacurile ruseşti vor fi imposibile dacă suntem capabili să distrugem lansatoarele ocupantului acolo unde acestea există, precum şi aerodromurile şi logistica militară rusească”, a susținut Zelenski.
Șeful de la Kiev este de părere că acordare unor astfel de permisiuni ar fi „cel mai mare pas către un sfârşit real şi corect al acestui război”.
O baterie Patriot nouă costă peste 1,1 miliarde de dolari
Trebuie menționat că o baterie Patriot nouă costă peste 1,1 miliarde de dolari, potrivit Centrului Internațional pentru Studii Strategice .
Sistemul costă 400 de milioane de dolari. Totodată, rachetele dintr-o singură baterie costă 690 de milioane de dolari.
Guvernul României a adoptat luni, 2 septembrie, un proiect de lege care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către o țară terță, respectiv Ucraina.
Bucureștiul a comandat, în urmă cu circa 5 ani, șapte sisteme
Bucureștiul a comandat, în urmă cu circa 5 ani, șapte astfel de sisteme. La momentul respectiv, statul român a plătit aproape 4 miliarde de dolari pentru acestea, care au venit la pachet cu câteva sute de rachete de interceptare.
Totuși, doar patru dintre cele șapte sisteme comandate au ajuns în România. Din acestea, doar unul este funcțional, respectiv cel promis Ucrainei.