Miercuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat profunda consternare față de ceea ce a perceput ca fiind eșecul Națiunilor Unite și al Crucii Roșii de a oferi asistență în urma distrugerii devastatoare a barajului Kakhovka. Președintele ucrainean și-a transmis șocul în cadrul unor interviuri acordate ziarelor germane Bild și Die Welt, precum și Politico, declarând că, în ciuda timpului considerabil care a trecut de la dezastru, nu a sosit niciun ajutor.

Mai mult, liderul de la Kiev a dezvăluit că soldații ruși au fost implicați în schimburi de focuri de armă cu rază lungă de acțiune în timpul eforturilor de salvare în curs. El a dezvăluit că ori de câte ori curajoșii salvatori încercau să salveze vieți, erau întâmpinați cu focuri de armă ostile, ceea ce complica și mai mult situația.

Avertisment cu privire la dispersia minelor

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a emis miercuri un avertisment cu privire la consecințele grave ale dispersiei minelor în urma distrugerii barajului Kahovka din sudul Ucrainei. Această situație prezintă riscuri semnificative atât pentru civilii din regiunea afectată, cât și pentru echipele de salvare. Erik Tollefsen, șeful Diviziei de contaminare a armelor din cadrul CICR, și-a exprimat profunda îngrijorare în timpul prezentării unei noi drone în apropiere de Geneva. Drona încorporează inteligență artificială pentru a detecta minele și alte obiecte explozive pe baza semnăturii lor termice.

Tollefsen a subliniat gravitatea situației, afirmând că circumstanțele actuale sunt catastrofale, deoarece nu se mai cunosc locațiile exacte ale pericolelor. Drona nou dezvoltată are capacitatea de a acoperi într-o singură zi o zonă care ar necesita șase luni pentru a fi acoperită de un câine specializat în deminare. Deși până acum drona a fost testată doar în Iordania, CICR intenționează să o utilizeze pentru prima dată în acest an în apropiere de Alep, în Siria.

Cu aspirația ca această aeronavă compactă să aibă într-o bună zi posibilitatea de a opera în spațiul aerian ucrainean, CICR sprijină în mod activ echipele de intervenție pentru deminare de câteva luni. Organizația a oferit asistență sub formă de operațiuni de cartografiere și marcare, echipamente și instruire.

În mod regretabil, după cum a exprimat Erik Tollefsen, distrugerile recente cauzate de inundații au dus la pierderea marcajelor stabilite anterior și au scufundat zona în care se aflau minele antipersonal și anti-vehicule, inclusiv TM-57. Tollefsen a subliniat îngrijorarea urgentă că aceste mine, purtate acum de apa incompresibilă, au fost deplasate în aval, locațiile lor specifice fiind necunoscute.

Această situație dificilă reprezintă o amenințare semnificativă atât pentru civili, cât și pentru echipele de intervenție care sunt implicate în operațiunile de salvare, inclusiv ambulanțele și alți furnizori de ajutor. Specialistul norvegian a evidențiat amploarea situației, deoarece minele deplasate ar putea pune în pericol atât pe cei care au nevoie de asistență, cât și pe cei care încearcă să o ofere.

Un semnal de alarmă a venit și din partea ONU

Marți, Națiunile Unite lansaseră deja un avertisment cu privire la prezența minelor antipersonal în regiunea disputată, subliniind riscul ridicat pe care acestea îl reprezintă. Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) împărtășește această îngrijorare, în special datorită faptului că apa nu afectează mecanismul de detonare al acestor dispozitive explozive, chiar și pe perioade lungi de timp.

Potrivit lui Erik Tollefsen, numeroase câmpuri de mine defensive au fost desfășurate pe teren de către părțile aflate în conflict în regiunea Herson, situată în aval de baraj și recucerită de forțele ucrainene în noiembrie. Cu toate acestea, CICR nu este sigur de măsura în care aceste mine au fost împrăștiate de apele inundațiilor. Tollefsen a evidențiat această provocare, declarând că părțile aflate în conflict nu au dezvăluit numărul exact de mine amplasate, dar se știe că este vorba despre cantități imense.

Zelenski și Macron, discuție în urma distrugerii Barajului Kahovka

Într-o postare pe Twitter, Zelenskiy informează că a avut o conversație telefonică cu Macron în care au discutat despre „consecințele ecologice și umanitare ale actului terorist rusesc”. Zelenskiy a subliniat cerințele presante ale Ucrainei de a aborda și depăși catastrofa.

”Am discutat despre posibilitatea folosirii unor mecanisme internţaionale în vederea anchetării cauzelor”, anunţă Zelenski. ”Am convenit să continuăm cooperarea în domeniul apărării, mai ales pentru a ne apăra spaţiul aerian. Aşteptăm cu nerăbdare începerea formării piloţilor ucraineni”.

Miercuri, premierul ucrainean Denys Shmihal a făcut apel la organizațiile internaționale, precum ONU, Crucea Roșie și alte organisme relevante, pentru a oferi asistență locuitorilor afectați de inundațiile din regiunea Herson din Ucraina, care se află în prezent sub ocupație rusă.

”Ocupaţia rusă nu face nicio măcar un efort să-i ajute pe aceşti oameni. I-au lăsat să piară”, acuză şeful Guvernului de la Kiev.