Președintele ucrainean a descris un peisaj sumbru în timpul unui interviu acordat Welt TV, Bild şi Politico.
„Oameni, animale au murit. De pe acoperişurile caselor inundate, oamenii văd cum trec înecaţi”, a declarat Volodimir Zelenski, conform DPA.
Volodimir Zelenski a lansat acuzații grave la adresa rușilor
De asemenea, șeful statului ucrainean a acuzat trupele ruse de pe malul sudic al râului Nipru, spunând că forţele de ocupaţie trag în cei care încearcă să salveze oameni.
Preşedintele Zelenski s-a declarat dezamăgit de faptul că ONU şi Crucea Roşie nu au reuşit până acum să dea o mână de ajutor.
Ar trebui „să fie acolo primii pentru a salva vieţi. Nu sunt acolo!”, a spus Volodimir Zelenski.
După recucerirea zonei din mâinile ruşilor, preşedintele ucrainean a solicitat o anchetă internaţională şi a spus că va invita toţi experţii internaţionali să investigheze incidentul.
Zelenski a declarat apoi că Rusia este responsabilă pentru dezastru, dar Kremlinul a subestimat puterea exploziei care a provocat-o. Liderul de la Kiev susține că Moscova a vrut să facă eliberarea zonelor mai dificilă.
„Nu s-au gândit că îşi vor inunda şi teritoriile ocupate”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Serviciile de securitate din Marea Britanie vor să afle dacă Rusia este responsabilă de atacul asupra barajului
Premierul britanic Rishi Sunak a fost întrebat, în cursul unei vizite în SUA, dacă Rusia este responsabilă de atacul asupra barajului din sud-estul Ucrainei.
„Deocamdată, nu pot spune acest lucru în mod clar. Serviciile noastre de securitate, serviciile militare lucrează la acest caz. Dar, dacă este adevărat, dacă se dovedeşte a fi un act intenţionat, va fi un nou punct spre deteriorarea situaţiei, este un act barbar groaznic din partea Rusiei”, a răspuns premierul din Marea Britanie.
Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 28 de localităţi rurale au fost inundate, iar aproximativ 40.000 de persoane sunt afectate. Totodată, mai multe persoane sunt dispărute.
„Rusia a provocat una dintre cele mai grave catastrofe naturale din ultimele decenii. Zeci de oraşe şi sate au probleme cu apa potabilă şi cu sursele de apă pentru irigaţii”, a afirmat premierul Ucrainei, Denis Şmihal.
„Lumea trebuie să vadă amploarea crimelor comise de ruşi. (…) Este un caz de ecocid”, a acuzat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.