Volodomir Zelenski, înlocuit? Rusia a decis! Cine ar putea să-i ia locul

Sursă: Dreamstime

Scandal imens pe scena politică europeană! După ce a treia rundă a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina s-a încheiat oficial, surse anonime au informat că Federația Rusă urmărește să-l înlocuiască pe Volodimir Zelenski cu un fost politician de top ucrainean, devenit cetățean rus după ce a fugit din țara sa natală.

Rusia vrea să-l înlocuiască rapid pe Volodimir Zelenski! Viktor Ianukovici i-ar putea lua locul

Recent, avionul privat al lui Viktor Ianukovici, fost președinte ucrainean îndepărtat de la putere de cetățeni după revolta Euromaidan, a fost depistat în Belarus.

Aeronava sa a fost găsită de Ukrainska Pravda la Minsk pe 2 martie, iar pe 7 martie, la ora 15:42, avionul privat al lui Viktor Ianukovici a aterizat la Minsk.

Surse anonime au confirmat pentru Ukrainska Pravda că avionul detectat îi aparține lui Viktor Ianukovici. Aceleași surse citate susțin că dacă Federația Rusă va reuși să pună stăpânire pe puterea de la Kiev, atunci Viktor Ianukovici i-ar putea lua locul lui Volodimir Zelenski.

De asemenea, surse apropiate negocierilor Rusia-Ucraina au transmis că delegația rusă a propus ca Volodimir Zelenski să rămână președinte de formă al Ucrainei, iar premier să fie pus Yuriy Boiko. Reamintim că luni, 7 martie, a fost încheiată a treia rundă de negocieri de pace între diplomații ucraineni și delegații ruși.

Ucraina și Rusia continuă negocierile de pace

„A treia rundă a negocierilor ruso-ucrainene s-a încheiat”, a transmis Ambasada Rusiei în Belarus.

Vladimir Medincki, șeful delegației ruse, a declarat că aşteptările sale pentru un rezultat favorabil privind încetarea confruntărilor militare nu s-a concretizat, iar deputatul rus Leonid Slutski a confirmat că negocierile de pace vor continua, dar că delegaţia rusă nu se aşteaptă rapid la un rezultat concret.

„Situaţia generală nu s-a îmbunătăţit”, a declarat consilierul prezidenţial Mikhailo Podoliak, citat de Sky News.

Mikhailo Podoliak a explicat că au fost înregistrate „mici progrese” în organizarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor ucraineni sau pentru aprovizionarea lor cu produse alimentare şi medicamente, însă în unele locuri rușii au permis ucrainenilor să intre doar în Rusia și Belarus.

Acesta a confirmat că negocierile de pace vor continua cu o nouă rundă, sperând că se va ajunge la un acord comun pentru încetarea confruntărilor militare dintre Rusia și Ucraina.

Viktor Ianukovici, acuzat de înaltă trădare în Ucraina

Viktor Ianukovici a fost președintele Ucrainei între 2010 și 2014, fiind condamnat la 13 ani de închisoare pentru înaltă trădare în ultimul an al mandatului său. Acesta a fugit din țara sa natală în 2014, când activiștii ucraineni din Piața Independenței din Kiev i-au oferit un ultimatum pentru a părăsi definitiv Ucraina.

„Dacă până la ora 10 dimineață, mâine, Ianukovici nu-și dă demisia, ne luăm armele și trecem la atac”, a exclamat un ucrainean la Euromaidan. La protestul din 2014, peste 100 de manifestanți au fost uciși.

Viktor Ianukovici a fost dus la apropierea relațiilor bilaterale dintre Ucraina și Rusia în 2013. Acesta a susținut implementarea limbii ruse ca a doua limbă oficială a Ucrainei. Apoi, pe 21 noiembrie 2013, când oamenii așteptau semnarea unui acord între Ucraina și Uniunea Europeană, Viktor Ianukovici a suspendat procesul respectiv și a optat pentru o apropiere economică de Rusia.

Evenimentele respective au dus la anexarea Peninsulei Crimea de către Federația Rusă în 2014 și la izbucnirea conflictul militar din estul Ucrainei, Ienakiieve, locul natal al lui Viktor Ianukovici, aflându-se sub control pro-rus.

După ce a fugit rapid din țara sa prin aeroportul internațional din Harkov, acesta a ajuns în Moscova, unde a fost văzut pentru prima oară pe 26 februarie 2014. Ulterior, acesta a renunțat la cetățenia ucraineană, devenind cetățean rus, conform Korrespondent.