In luna august 2007, volumul cifrei de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a scazut fata de luna precedenta cu 6,5% si a crescut fata de luna corespunzatoare cu 3,7%, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In perioada ianuarie-august, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 12,8%.

 

In luna august, comparativ cu luna iulie, industria extractiva a inregistrat o scadere de 9,4% iar cea prelucratoare de 7,1%. Industria  energiei electrice  si  termice, gaze si apa a inregistrat o crestere de 0,1%.  Scaderi  ale cifrei de afaceri s-au inregistrat si in industria bunurilor de capital (26,4%), industria energetica (3,9%) si industria bunurilor intermediare  (2,8%). Industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent au inregistrat cresteri cu 4,6%, respectiv 2,5%.

 

In luna august 2007, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, cresterea inregistrata de cifra de afaceri din industrie a fost evidentiala de cresterile inregistrate de industria prelucratoare (4,1%) si industria energiei electrice si termice, gaze si apa (7,5%). Industria extractiva a inregistrat o scadere  cu 14,0%.In aceasta perioada, cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (9,2%), industria bunurilor intermediare (8,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (5,9%).  

 

In primele 8 luni ale anului, cresterea cifrei de afaceri din industrie a fost sustinuta de industria prelucratoare si industria extractiva, care au crescut cu 15,8%, respectiv 1%. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 4,2%.

 

In perioada ianuarie-august, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, cele mai importante cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (25,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (21,6%), si in industria bunurilor intermediare (19,1%).

 

Sursa: Capital