Vânzările producătorului de ciment Holcim în România s-au redus în volum în primele nouă luni pe toate domeniile de activitate, comparativ cu nivelurile din perioada similară a anului trecut, afectate de problemele economice, pe segmentul ciment şi clincher volumele scăzând cu 14,7%, în timp ce preţurile au urcat cu 2%.
„În pofida faptului că Slovacia, Cehia şi Ungaria şi-au revenit într-o oarecare măsură după scăderea economică accentuată din primul semestru, cererea pentru materiale de construcţii a rămas limitată. În România, volumele vânzărilor Holcim s-au situat sub nivelurile de anul trecut pe toate segmentele”, se arată în raportul financiar al Holcim pentru primele nouă luni ale acestui an.
Holcim deţine în România trei fabrici de ciment, la Câmpulung, Turda şi Aleşd, 15 staţii ecologice de betoane, o staţie de lianţi hidraulici şi patru staţii de agregate.
Vânzări în scădere cu 20% la nivel european
Volumele de ciment comercializate de grupul elveţian în Europa s-au situat în perioada ianuarie-septembrie la 21 de milioane de tone, în scădere cu 20,2% comparativ cu intervalul similar din 2008. Grupul notează că reducerea activităţii din Europa a încetinit pe toate segmentele.
În perioada analizată, vânzările nete ale diviziei europene s-au redus cu 28,5%, la 5,6 miliarde de franci elveţieni (3,7 miliarde de euro), iar profitul operaţional a coborât cu 56,4%, la 535 milioane de franci (354 milioane de euro).
Vânzările la nivel de grup, minus 18,4%
La nivel de grup, volumele de ciment au scăzut în perioada ianuarie-septembrie cu aproape 9%, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, la 99 de milioane de tone. Vânzările nete au coborât cu 18,4%, la 15,7 miliarde de franci elveţieni (10,3 miliarde de euro), în timp ce profitul operaţional s-a diminuat cu 24,3%, la 2,3 miliarde de franci (1,5 miliarde de euro).
Holcim a raportat pentru primele nouă luni un profit net de 1,5 miliarde de franci elveţieni (993 milioane de euro), cu 25,2% mai redus decât rezultatul din perioada similară din 2008.
Raportul subliniază că piaţa materialelor de construcţii va rămâne problematică pentru o perioadă mai mare de timp în Europa, în special în Europa de Est, Spania şi Marea Britanie. Holcim are însă previziuni mai optimiste cu privire la activitatea din America de Nord, unde pieţele materialelor de construcţii vor creşte uşor începând cu a doua jumătate a anului viitor, sprjinite de programele de stimulare economică.
SURSA: Mediafax