Volumul investiţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale (clădiri de birouri, mall-uri, spaţii logistice) din Europa Centrală şi de Est a crescut la 2,09 mld. euro în prima jumătate a acestui an, comparativ cu 1,83 mld. euro în perioada similară a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de Cushman&Wakefield.
Autorii raportului estimează că până la sfârşitul anului investiţiile din această zonă a Europei ar putea urca la 4,8 mld. euro.
Nu este surprinzător faptul că Polonia continuă să domine în regiune, cu toate acestea, este singura piaţă pentru care volumul investiţiilor a scăzut în primele şase luni, de la la 1,27 milioane euro în S1 2010 la 875 millioane euro în S2 2011.
În contrast, Cehia şi Ungaria au înregistrat o creştere importantă în aceeaşi perioadă de şase luni. În Cehia volumul investiţiilor a crescut de la 295 millioane euro la 744 millioane euro, iar în Ungaria de la 78 million euro la 233 millioane euro. În toate pieţele din Europa Centrală activitatea tranzacţionala este mai mică decât media ultimilor cinci ani.
Tranzacţiile cu portofolii de proprietăţi au fost dominante în 2011 în comparaţie cu tranzacţiile cu proprietăţi unice. Această situaţie este aplicabilă în toate pieţele şi reprezintă mai mult de 60% din totalitatea volumelor tranzacţionate.
Volume pe sectoare
Preferinţele investitorilor în această primă jumătate a anului au fost clădirile de birouri. Cushman&Wakefield se aşteaptă ca această tendinţă să se estompeze, deoarece există o creştere a investiţiilor în sectorul de retail care s-a accelerat în ultimele două trimestre ale anului trecut. Volumul investitiilor de retail pentru primele şase luni ale anului 2011 a scăzut la 623 milioane euro de la 1,12 miliarde euro, valoare care reprezentă investiţiile în proiecte de retail din a doua jumătate a anului 2010.
Valoarea investiţiilor în clădiri de birouri a fost de 947 milioane euro, în creştere de la nivelul de 466 milioane euro. De asemenea, a crescut şi valoarea investiţiilor în sectorul industrial, de la 128 milioane euro la 511 milioane euro.
Valoarea medie a yieldurilor a crescut în sectorul de retail de la 7,2% în a doua jumătate a anului 2010 la 7,5% în prima jumătate a anului 2011, reflectând creşterea investiţiilor în oraşele secundare din Polonia.
România stă la fel ca în 2010
În România, volumul tranzacţiilor înregistrate în această perioadă l-a egalat şi chiar depăşit pe cel înregistrat pentru tot anul 2010, dacă luăm în calcul şi ultima tranzacţie majoră anunţată recent între Immofinanz şi Adama.
„Cel mai atractiv segment al pieţei este cel al spaţiilor de birouri din Bucureşti, însă în urmatoarele 12 luni, probabil că vor fi înregistrate şi unele tranzacţii pe segmentul spaţiilor de retail. Am observat şi o creştere a interesului pentru terenuri, dar la preţuri mult reduse faţă de vârful din 2007 – 2008“, a comentat Costel Florea, partener al Cushman & Wakefield Romania.