Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în aprilie, faţă de aceeaşi lună din 2009, atât în serie brută, cu 16,5%, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, cu 15,1%, dar a crescut comparativ cu martie 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare din 2009, pe elemente de structură, ca serie brută, s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+4,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+2,5%). Lucrările de construcţii noi a scăzut cu 24,2.

Pe sectoare, s-a înregistrat o majorare de 2,8% la construcţiile inginereşti, în timp ce la clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale s-au raportat scăderi cu 33,5%, respectiv 29,5%.

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii, în aprilie, comparativ cu aceeşi lună din 2009, a scăzut cu 15,1%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-24,5%). Creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,0%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+8,1%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele astfel: la clădirile rezidenţiale cu 32,2%, la clădirile nerezidenţiale cu 27,9% şi la construcţiile inginereşti cu 0,3%.

Creşteri faţă de martie

Raportat la luna anterioară, în aprilie, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a urcat cu 5%, creştere evidenţiată pe toate elementele de structură astfel: la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,2%), la lucrările de reparaţii capitale (+11,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+1,7%).

Pe componente, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 28,7%, iar la clădirile rezidenţiale şi la cele nerezidenţiale a scăzut cu 16,9%, respectiv 10,2%.

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii, a coborât cu 0,9%. Pe elemente de structură, s-a înregistrat creştere la lucrările de reparaţii capitale (+8,4%) şi scădere la întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de construcţii noi, de 3,9%, respectiv 0,8%.

În acelaşi timp, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 17,5%, şi s-a redus cu 26% la clădirile rezidenţiale şi cu 7,4% la cele nerezidenţiale.

În ianuarie-aprilie 2010, comparativ cu perioada similară din 2009, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât în serie brută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 19,9% şi, respectiv, cu 18,7%.

SURSA: Mediafax